Бориславова отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ

Свързани новини

03.04.2022 13:44

Няма да плащаме газа в рубли, няма да се поддадем на изнудване: Лена Бориславова

Видян 3118 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма да се поддадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута“, заяви говорителят на правителството. Припомняме, че според директора на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов в договора на България с Газпром има възможност и за разплащане в рубли, а 19 минути се обърна към важни фигури в Булгаргаз, но не получи коментар.




„Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до „Булгаргаз“, но позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се поддадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута“.




Това заяви говорителят на правителството Лена Бориславова пред БТВ. Бориславова отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ.



От енергийното министерство заявиха, че доставките за април вече са платени. Русия официално е входирала искането си България да плаща доставките на руски газ в рубли. Страната ни очаква общо европейско решение, с което ще се съобрази. 




„Тази компания е представена на българското правителство по време на посещение в Щатите, ако има пропуск при нас, има и при тях“. Това коментира Бориславова пред БТВ по повод меморандума, подписан от кабинета на Кирил Петков с корпорацията Gemcorp.




„Засега няма установени данни за руски парични потоци. Ако след допълнителната проверка, която е възложена от премиера, установи такива потоци, това правителство е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, но сега няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти, има само начален етап на преговори. От вчера имаме писмо от компанията, в което тя заяви, че ще окаже пълно съдействие за тази проверка", добави Бориславова.




„Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до „Булгаргаз“, но позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се поддадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута“.




Бориславова отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ.




„Цените на борсата са изключително волатилни. На следващия Европейски съвет в Брюксел предстои да се обяви именно предложението за съвместно закупуване и договаряне на газа. Ще се създаде Европейски солидарен фонд, който ще подпомага националните правителства с допълнителни пари. Освен това за страни като България ще има ресурс за допълнителни количества газ за националното хранилище в Чирен“.

 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 хайде кой от къде е 03.04.2022 19:06

    Тези инсталирани купени случайници трябва добре да осъзнават, че работят срещу България и българите и ще им се потърси отговорност за престъпленията и грабежите, които сътвориха за отрицателно време. Вместо обещаното благоденствие продължават геноцида над българите и унищожаването на държавата

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец