Газовото хранилище "Чирен" вече е запълнено над 90 процента от техническия капацитет за съхранение, съобщиха от "Булгартрансгаз".

Свързани новини

18.08.2023 16:41

Чирен вече е запълнен над 90%

Видян 502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Газовото хранилище "Чирен" вече е запълнено над 90 процента от техническия капацитет за съхранение, съобщиха от "Булгартрансгаз".

Изпълнителният директор на “Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов коментира, че за първи път в историята на експлоатацията на хранилището е постигнато такова равнище на запълняемост на такъв ранен етап.

Нагнетените количества природен газ ще допринесат в значителна степен за гарантиране сигурността на доставките през предстоящия есенно-зимен сезон, както и ще имат стратегическо значение за развитието на пазара на природен газ в региона, отбеляза още той.

Според новите изисквания на ЕС хранилищата в страни членки на съюза трябва да бъдат запълнени на 90% от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар, посочват още от "Булгартрансгаз".

Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. куб. метра и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн. куб. метра.

“Важно е да се отбележи, че при изпълнението на строителните дейности по проекта за разширение на ПГХ “Чирен” се гарантира безпроблемното и непрекъсваемо нагнетяване, добив и съхранение на природен газ при настоящите технически параметри”, добави Малинов.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кейт Мидълтън наруши мълчанието си за рака

Кейт Мидълтън наруши мълчанието си за рака

Принцеса Кейт сподели сърцераздирателно ...

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Нищо чудно днес да се опитат да ви уловят за “канарчета”

Нищо чудно днес да се опитат да ви уловят за