Хакан Фидан

Свързани новини

19.03.2024 11:07

Конфликтът в Украйна няма да приключи тази година: Турция

Видян 722 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според турския външен министър Хакан Фидан конфликтът в Украйна едва ли ще бъде разрешен скоро и има потенциал да ескалира още повече.


В интервю за Си Ен Ен Тюрк в понеделник Фидан заяви, че военните действия между Москва и Киев са се "превърнали във война на изтощение", което според него е сериозен проблем за Турция.


"От стратегическа гледна точка ние сме загрижени за разширяването на [конфликта] в региона", заяви Фидан, като добави, че този процес "започва с езика и след това се превръща в действие". Той предупреди, че Европа "трябва да е по-загрижена за ситуацията в Украйна, отколкото ние".


Коментирайки перспективите за мирно споразумение, министърът заяви, че "няма основание да се очаква развитие по този въпрос през 2024 г. Ние не виждаме това в близко бъдеще."


Той обаче отбеляза, че Турция има няколко инициативи за прекратяване на конфликта и е една от малкото страни, които призовават за мир в НАТО, ЕС и други международни платформи. Според Фидан Анкара е в добра позиция да провежда тази политика, тъй като има добри отношения и с двете воюващи страни.


От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Турция многократно е призовавала Москва и Киев да прекратят военните действия и е предоставила място за провеждане на мирни преговори през същата година. Въпреки че преговорите - които се въртяха около въпроса за украинския неутралитет - първоначално постигнаха известен напредък, по-късно Киев се оттегли.


Москва твърди, че преговорите са били провалени от тогавашния министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън, който е посъветвал Украйна да продължи да воюва - твърдение, което Джонсън отрича.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.