Мумбай изпревари Пекин, като "милиардерската столица" на Азия

Свързани новини

30.03.2024 16:37

Мумбай изпревари Пекин, като "милиардерската столица" на Азия

Видян 8502 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индийската финансова столица Мумбай изпревари Пекин и за първи път се превърна в "милиардерска столица" на Азия, според списък богатите в света, публикуван от базирания в Шанхай изследователски институт Hurun. Броят на милиардерите в индийския финансов център нарасна до 92, третият най-висок брой в света след Ню Йорк (119) и Лондон (97). Индийската столица Ню Делхи за първи път влезе в челната десетка.

Като цяло Индия има 271 милиардери, третият най-висок брой на планетата, след Китай (814) и САЩ (800), според института.


Мукеш Амбани, собственик на индийския конгломерат Reliance Industries, запазва позицията си на най-богат индиец с нетно състояние от 115 млрд. долара, което го прави и най-богатият човек в Азия. По-рано този месец Амбани влезе в заглавията на вестниците заради пищното предсватбено парти на най-малкия си син Анант. Председателят на Adani Group Гаутам Адани (86 млрд. долара), чието богатство е нараснало с 33%, е вторият най-богат индиец в списъка.


"Индия имаше изключително силна година... доверието в икономиката нарасна до рекордни нива", заяви Рупърт Хугеверф, председател и главен изследовател на Hurun Report. Той също така отбеляза, че изкуственият интелект (ИИ) е бил основен двигател на тази тенденция, като е генерирал над половината от цялото ново богатство през тази година.


Броят на милиардерите в Индия нарасна бързо, откакто страната реформира икономическата си политика през 1991 г. , за да позволи повече чуждестранни инвестиции. Въпреки това несъответствието в богатството между горния 1% и останалата част от страната достигна исторически върхове. Неотдавнашна изследователска статия, в съавторство с икономистите Кумар Бхарти, Лукас Кансел, Томас Пикети и Анмол Соманчи, твърди, че богатството в Индия сега е по-неравно, отколкото по време на британското колониално управление. Делът на националното богатство на горния 1% възлиза на 40,1% през 2022-23 г. , според вестника.

Междувременно индийската икономика продължава да се укрепва значително, отчитайки ръст на БВП от 8,4% между октомври и декември 2023 г. , което е най-бързият темп от шест тримесечия. Южноазиатската страна е на път да се превърне в третата по големина икономика в света в рамките на следващите три години, според различни анализатори.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Лунар 2024: Фото на деня

Лунар 2024: Фото на деня

Лунар 2024: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец