Телевизионната мрежа Ta3 назова нападателя като Юрай Чинтула, роден през 1953 година. Съобщава се, че Чинтула е поет и основател на Словашкия съюз на писателите и поддръжник на опозиционната партия "Прогресивна Словакия".

Свързани новини

16.05.2024 09:27

Политиците в Словакия получават смъртни заплахи, включително президентът Зузана Чапутова: Бивш съветник

Видян 1091 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Официални лица и коментатори свързват стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо със запалената реторика и цялостна токсична политическа среда в страната.


"Политическият климат в Словакия. . . беше много поляризиран в продължение на няколко години", каза бившият правителствен съветник Милан Нич пред Би Би Си.

Той добави, че политиците в Словакия получават смъртни заплахи, включително отиващият си президент Зузана Чапутова.

Фицо дойде в съзнание след операцията, съобщи всекидневникът Dennik N късно вечерта в сряда.Опериран е в болница Рузвелт в Банска Бистрица.


Телевизионната мрежа Ta3 назова нападателя като Юрай Чинтула, роден през 1953 година. Съобщава се, че Чинтула е поет и основател на Словашкия съюз на писателите и поддръжник на опозиционната партия "Прогресивна Словакия".

Словашкият парламент затегна мерките за сигурност и прие допълнителни мерки за защита на депутатите, съобщи информационната агенция TASR.
Парламентарната сесия е прекратена до следващата седмица, а посещенията в сградата на Националния съвет са временно забранени.
Новоизбраният президент Петер Пелегрини и финансовият министър Ладислав Каменицки решиха да съкратят пътуванията си в чужбина и да се върнат в Братислава.

Пелегрини определи покушението срещу живота на Фицо като "безпрецедентна заплаха за словашката демокрация".


Унгарският премиер Виктор Орбан написа в Х (бивш Twitter), че е "дълбоко шокиран от отвратителната атака срещу моя приятел, премиера Роберт Фицо".

"Бог да благослови него и страната му!", написа той.


Подробностите за сигурността на Фицо "не са били в ред", каза бившият ръководител на Службата за защита на конституционните служители Юрай Забойник пред Dennik N. "Когато се произведат четири-пет изстрела, някой е виновен. Не видях някой да скача пред премиера", каза Забойник.

Екипът по сигурността е трябвало да постави оперативни работници сред тълпата, продължи той, добавяйки, че макар "да се случи първият изстрел да излезе", Фицо е трябвало да бъде защитен от всякакви последващи изстрели.

"Когато се случи нещо подобно и с толкова голям брой служители по сигурността, това ще бъде много тежък обект на разследване", заключи Забойник.



 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Словения

Най-дружелюбните страни в Европа

10. Хърватия. Резултат 91.78 Някога лятно ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес може да се почувствате пренебрегнати или недооценени

Днес може да се почувствате пренебрегнати или