01.06.2024 08:00

Косатките нападат лодки, защото са отегчени: Учените

Видян 2408 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 2020 г. насам китовете-убийци причиняват хаос на лодкарите, като се блъскат в кормилата на повече от 600 кораба и причиняват потъването на много от тях.

Морските биолози сега разкриха, че привидно агресивното им поведение всъщност може да е просто действие на отегчение сред високоинтелигентните животни.

В доклад, публикуван, биолози, правителствени служители и други представители на морските среди твърдят, че кормилата на корабите са основна играчка за косатките в открити води.


Изследователите смятат, че внезапната мода да се нападат лодки е започнала около 2019 г. след бързото увеличаване на основния източник на храна за косатките - червения тон, благодарение на усилията за опазване на околната среда и забраните за риболов.

Това означава, че китовете прекарват по-малко време в лов, което им осигурява достатъчно свободно време.


Въпреки че причината за началото на нападенията не е официално потвърдена, морските биолози смятат, че те са започнали, когато един кит тийнейджър си е играл с кормилото пред своите връстници, създавайки тенденция.

Може би този индивид е докоснал кормилото и е почувствал, че е нещо забавно, с което да си играе - казва Алекс Зербини, който председателства научния комитет към Международната китоловна комисия, пред The Washington Post.

'И след като си е поиграло, то е започнало да разпространява това поведение сред групата, докато то не е станало толкова разпространено, колкото е сега'.

В миналото косатките са започвали подобни тенденции като носенето на мъртва сьомга като шапки и игрите на пиле.

Нападенията на лодки са провокирани от група от 15 предимно млади и тийнейджърски китове - на възраст между 5 и 18 години - които се приближават бавно до плавателните съдове, за да уж побутнат леко носовете си към кормилата.

Морските биолози съобщават, че макар в момента на нападението в района да са наблюдавани възрастни женски, „те изглежда просто гледат децата си, които играят“, казва Наоми Роуз, старши учен в Института за защита на животните.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Настроенията ви ще са силно променливи

Настроенията ви ще са силно променливи и това ще ви