08.07.2024 09:00

Крайната десница загуби втория тур на изборите във Франция, Нов народен фронт е начело

Видян 533 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обрат във Франция. Обединената левица "Нов народен фронт" е начело след втория тур на предсрочните парламентарни избори при избирателна активност над 67%. Центристите на президента Макрон остават втори.


"Национален сбор" и съюзниците им остават трети, според първите прогнозни резултати. "Нов народен фронт" ще разполагат с между 175 и 205 места.

Партията Републиканците, наследник на формацията, основана от Шарл де Гол, получава между 57 и 67 депутати. Участието на втори тур от вота е малко над 67 процента. Ако прогнозата за активността се потвърди, това ще е най-високият показател във Франция от 1997.

До тази развръзка се стигна след тактически ходове и оттегляне на кандидати, за да се предотврати разпиляване на гласове и да се спре пътят на крайната десница към властта.

Нито един от трите блока не печели абсолютно мнозинство.

Жан-Люк Меланшон - лидерът на "Непокорна Франция", която е част от лявото обединение, призова президента Макрон да връчи мандат на "Нов народен фронт".

"Президентът трябва да признае поражение", заяви Жан-Люк Меланшон.

Той отбеляза, че крайната десница е далече от постигане на мнозинство, като днешният резултат е резултат на успешна мобилизация.

    "Волята на народа трябва да бъде стриктно уважена. Не са приемливи никакви увъртания, уреждания и комбинации. Уроците от вота са безапелационни. Поражението на президента и неговата коалиция е ясно потвърдено. Президентът трябва да се преклони и да признае това поражение, без да се опитва да го заобиколи по какъвто и да е начин. Премиерът трябва да си тръгне. Президентът има правомощията и задължението да призове "Нов народен фронт" да управлява. Фронтът е готов. Дадената дума ще бъде спазена. "Новият народен фронт" ще осъществи своята програма-само нея и в цялостен вид", заяви Меланшон под аплодисменти на привърженици.

Председателят на "Национален сбор" Жордан Бардела заяви, че изборните договорки хвърлят Франция в ръцете на крайната левица на Меланшон, предаде БНТ.

    "Национален сбор" осъществи днес най-значимия пробив в цялата си история. За съжаление Алиансът на безчестните и опасните политически игри на президента Макрон и премиера Атал с крайната левица лишиха тази вечер французите от политика на възстановяване, която те широко подкрепиха, като ни поставиха начело на европейските избори, а впоследствие и миналата неделя на първи тур с близо 34 процента от гласовете. Тази вечер тези изборни договорки хвърлят Франция в ръцете на крайната левица на Жан-Люк Меланшон".

    "Това, за което предупреждавах се случи. Франция ще бъде напълно блокирана от три групи, които имат сравнително еднакво влияние в Парламента. Това е тъжно. Губим още една година. Още една година на имиграция без правила, на загуба на покупателна способност, още една година на несигурност за страната ни. Но ако трябва да преминем И през това, ще го направим", заяви Марин льо Пен, "Национален сбор".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Телците ще се насладят на спокойна и стабилна седмица

Телците ще се насладят на спокойна и стабилна седмица.