Свързани новини

26.09.2012 11:20

Имаме 3 пъти повече болни от СПИН

Видян 4317 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН, са 1585. Само от началото на годината има нови 112 случая. Броят на ХИВ-позитивните в страната обаче е поне три пъти повече.

Това каза д-р Тонка Върлева, координатор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", цитирана от БТА.


От новите заразени с вируса 112 души 88 са мъже. 56 от новооткритите са от София, 13 - от Пловдив, 8 - от Пазарджик, 5 - от Варна. Една от новооткритите жени е била бременна. В другите региони на страната заразените са под 4 лица. В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени, отбеляза д-р Върлева. 


Младежите под 29-годишна възраст, открити тази година, са 45 на сто. Близо 10 на сто от общия брой са хора, заразени по време на престой в чужбина. През май открихме и пет деца, заразени с вируса, като едно от тях е започнало лечение, уточни д-р Върлева. 


През 2011 година в страната са регистрирани 8 бременни, заразени с ХИВ, но седем от родените деца не са били носители на вируса. В процес на уточняване е статусът на осмото дете. Увеличава се броят на бременните, които искат да се изследват, но проблемът е сред ромските жени, чиято бременност не се проследява. Важно е бременните да се изследват, защото, когато се докаже, че майката е ХИВ-позитивна и се направи профилактика с антиретровирусна терапия, шансът детето да се роди здраво е 95 на сто. Няма риск за плода от терапията, уверява д-р Върлева. 


По думите й в България се очертават най-силно две уязвими групи - хомосексуалните мъже и интравенозните наркомани, но има заразени с ХИВ бизнесмени, журналисти. 


Всички, които желаят да се изследват за СПИН, хепатит А,В и С и сифилис, могат да го направят. Изследванията са анонимни и безплатни. 

В анти-СПИН кампанията тази година, която приключи на 16 септември, са били изследвани 4225 лица, от които 58 на сто са млади хора - под 29-годишна възраст. Не е открит нито един положителен резултат на ХИВ/СПИН. 


Д-р Върлева каза още, че преживяемостта на хора, заразени с вируса на СПИН, достига и до 25-30 години, но качеството им на живот зависи от това дали редовно се приемат лекарствата, дали са в стрес, дали боледуват от други инфекции. Лечението на серопозитивен пациент е 12 000 лева на година. 



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион