Свързани новини

19.11.2012 14:03

Милион бонуси раздадени в парламента

Видян 3216 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Темата с бонусите уж беше затворена след огромните скандали в края на миналата и началото на тази година. Но не е така. Проверка на в.Преса само в една от десетките институции показа, че нещата си вървят, както винаги – „като ми пееш, Пенке ле”...


Малко над половин милион са раздадени в парламента за второто и още толкова пари за третото тримесечие на тази толкова бедна, опърпана и кризисна година. Общият джакпот чуква един милион лева народна пара, че и отгоре. Администрацията на депутатите е 890 души, което означава, че средно се падат по над 1000 лева на човек или над 150 лева бонус на месец.


Важно е да се отбележи, че освен тази огромна и ненужно раздута администрация, депутатите получават и по 1500 лева на калпак безотчетни за сътрудници, което са 360 000 лева на месец от държавната хазна!  Към тази сума трябва да прибавим и още една скандална графа – наред  с бонусите, заплатите на парламентарната служители са нараснали тази година с 394 000 лева.


Скъпо ни излиза и създаването на безчет временни парламентарни комиси, нито една от които не се помни да е представила някакъв приличен резултат – нито тази около смъртта на Мирослава от Перник и нейния похитител Стойчо, нито пък конвента под названието Хохегер. Изобщо не се струва да се споменава Комисията по шистовия газ, а още по-малко дублиращите се органи като тази, разследваща АЕЦ Белене и другата на Яне Янев. Не бива да забравяме и безсмислената група, която следи работата на ДКЕВР, който по закон е независим орган. За участие в заседание всеки депутат взема 100 лева, а общо 92 народни представители са ангажирани с тази „народополезна дейност”. При средно дванадесет заседания на Комисия, защото всяка е за срок 6 месеца и прави поне 2 сбирки на месец, още 100 бона отиват хей тъй на вятъра. Изобщо не смятаме парите за секретарки, зали, канцеларски материали и всякакви други режийни.


Така стигаме до най-голямата наглост. Коледа са заделени още 837 200 лева за бонуси на самите народни представители и на парламентарната администрация.


Те са предвидени в бюджета на институцията, тоест нейното ръководство и Министерството на финансите открай време са били наясно, че практиката, осъдена като порочна преди месеци, ще продължава и тази година.


Разбира се, нищо чудно популистично да се окаже, че депутатите ще се откажат от коледните бонуси. Дали им трябват при заплати и надбавки на стойност към 5 бона на глава? Могат и без тях да минат.  



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни