18 от най-евтините градски почивки в Европа

Свързани новини

18.05.2024 17:00

18 от най-евтините градски почивки в Европа

Видян 2182 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 1.Вилнюс, Литва


  Литовската столица се класира на първо място в тазгодишния Post Office City Costs Barometer. Градът също е бил на печелившото място няколко пъти през последното десетилетие (включително през 2015, 2019 и 2020 г. ), но през последните години се е разминал с малко - миналата година Лисабон зае първото място.



Градът бавно придобива репутация на алтернативна европейска гореща точка - нарекохме го един от най-подценяваните градове в Европа за посещение. Разходете се до хълма Гедиминас за гледки към града и се отбийте до някои от древните руини и църкви (катедралата във Вилнюс е любима).


2.Тирана, Албания

Преди десет години Албания рядко беше в радара на британците, жадни за градска почивка. Това се променя бързо. Емисиите в социалните медии, показващи красотата на крайбрежните участъци на Албания, предизвикаха интерес към дестинацията и на свой ред много пътници потапят пръстите на краката си в страната с дълъг уикенд в столицата.



Откакто излезе от сънливата комунистическа дрямка през 90-те години на миналия век, градът е жив с цвят и любопитство. Научете за очарователното минало на Албания в Националния исторически музей, преди да подскачате с бутик и да пиете кафе в луксозния Blloku.


Най-хубавото е, че Тирана предлага някои от най-евтините стаи в Европа. Хотел Mondial е перфектното четиризвездно място след дълги дни в разглеждане на града със своя басейн на покрива.



3.Истанбул, Турция

Единственият двуконтинентален град в Европа е празник за сетивата. Злато блести от витрините на магазините в Капалъ чарши, купчини шафран и купища канелени аромати на Базара на подправките, а стомасите гърмят по време на обиколки на най-вкусните, познати места в древния град.



Религии и култури се сблъскват на всеки ъгъл - полюбувайте се на Синята джамия преди кратка разходка до позлатената Света София, първоначално църква от 6-ти век. Паундът изминава дълъг път тук, така че се уверете, че в куфара има място за връщане с най-важното за шкафа и модни находки.


Ако се влюбите в ръчно тъканите килими и изкуството, доставката може да бъде необходим разход. Метрополисът е дом на много пищни хотели, от Mandarin Oriental до хотел Four Seasons Bosphorus; въпреки това, останете в The Bank Hotel Istanbul за по-евтино пътуване. Той е член на Design Hotels, така че очаквайте всички луксозни гарнитури и престои през раменния сезон за доста под £ 200 на нощ.


4. Краков, Полша

Вторият град в Полша е богат на култура, има процъфтяваща сцена на гостоприемство и е приятно лесен за кесията. В навечерието на Коледа историческите площади приютяват очарователни пазари, където търговците продават ударни, парещи буламачи и празнични дрънкулки.



През лятото същите кътчета на града оживяват, тъй като посетителите пият и се хранят на калдъръма, преди маршрутът да се разхожда с посещения на внушителната базилика "Света Мария" и пътувания надолу по Висла. Тук има много евтини хотели, но за нещо по-характерно проверете в Stradom House, църква и манастир от 14-ти век, превърнати в едно от най-умните места за престой в Полша.


5. Мостар, Босна и Херцеговина

Откъсната от сложната железопътна мрежа, която обслужва голяма част от Европа повече от 25 години, Босна и Херцеговина запазва мистика, която привлича все по-голям брой пътници през границата от близката Хърватия. Страната е дом на едно от малкото останали местни мюсюлмански населения на континента и е на един свят разстояние, архитектурно и културно, от съседни страни, известни със своите морски курорти.



Акцентите на Мостар могат да бъдат направени за един ден, но позволяват на двама или три, може би включващи еднодневна екскурзия извън очарователния град, да влязат под кожата на дестинация, за която толкова много пътници знаят толкова малко. Отседнете в хотел-ресторант Kriva Ćuprija, разположен във варовикова къща, включена в списъка на наследството, само на няколко крачки от защитения от ЮНЕСКО Стар мост.


6. Лисабон, Португалия


Може да е изненадващо, но според проучване, което излезе през 2024 г. , Лисабон е втората най-евтина градска почивка в Европа в момента. Ако искате да планирате пътуване, няколко бюджетни авиокомпании летят от Лондон до Лисабон (Ryanair, easyJet, Wizz Air, Tap Air Portugal) и докато красивата португалска столица е известна със своите наградени ресторанти, пътниците все още могат да се хранят на стотинка - тристепенно хранене е средно около £ 39.



В движение ще получите ресто от монета от две евро, когато купувате кафе или задължителен пастел де ната от Pastéis de Belém. Бирата тук е най-евтината от всеки град, който излезе в топ 10 на около £ 2. 26 (поставяйки лондонските £ 6 пинти за срам), а картата Viva Viagem може да ви спести до половината от трамвайните пътувания. За място за престой, има изобилие от достъпни хотели в Лисабон. Обичаме Hotel 1908, където интелигентните стаи в една от най-емблематичните сгради в града могат да бъдат резервирани от £ 104 на вечер.


7. Атина, Гърция


Тазгодишният Post Office City Costs Barometer класира историческата столица на Гърция като петата най-евтина градска почивка в Европа. Хотелите в Атина са особено изгодни, с много малки, семейни и бутикови спални.



Според проучването, две нощувки в тризвезден хотел за двама гости са средно £ 89 – но супер-централният One Three One е на няколко крачки от битпазара в Монастираки и стига до £ 52 на вечер, докато гостите ще намерят балкон с изглед към акропола в хотел Adonis, който има тераса на покрива и струва едва £ 83 за двойна стая (с включена закуска).



8.Рига, Латвия


Според пощенската служба Рига е един от най-евтините градове в Европа - излезе на шесто място в класацията за 2024 г.



Проправете си път през тесните улички на очарователния Стар град, намерете € 2 samsas за обяд на централния покрит пазар, разположен в преустроени хангари Zeppelin, гледайте безплатна музика на живо на площад Dome и вижте поразителна архитектура като Къщата на черните точки (вход от € 6) и средновековната шведска порта. Но един от най-подценяваните начини да видите Рига е във водата - наемете гребло само за € 15 на брега на река Даугава.


9. Загреб, Хърватия


Културата може да се намери на всяко кътче на този град.



Качете се на полет (еднопосочен билет от Лондон до Загреб може да стигне до £ 13) и прекарайте дните си, разхождайки се из градските (изненадващо пешеходни) улици, поп от пазарите на открито (Dolac Market има отлична местна храна) и седнете в кафенета на открито, за да гледате как светът минава.


10. Лил, Франция


Този френски град е достъпен чрез Eurostar само за час и половина от Лондон, а полетите от Лондон могат да бъдат толкова евтини на £ 43.



След като сте там, познаването на местата под радара, за да резервирате, е от ключово значение. Mama Shelter Lille е колоритен рай в непосредствена близост до двете главни жп гари на града със стаи от £ 79, а наблизо има множество местни почитани ресторанти. Насочете се към Rue des Bouchers за сладки бистро вибрации - Chez Brigitte има обедно меню, предлагащо три курса за € 29, или посетете някои от местните пазари за сергии и камиони, продаващи апетитни ястия и местна кухня.



11. Будапеща, Унгария


Погледнете по-дълбоко отвъд типичните туристически капани и ще откриете множество закътани места, които са изненадващо достъпни.


Градът има невероятно архитектурно наследство, така че разходете се из двете страни на града, възхищавайки се на сградите, и може да се натъкнете на някои световно признати шедьоври - според съоснователката и бивша главна редакторка на WeLoveBudapest.com, Регина Пап. В Будапеща има и някои невероятни хотели с много възможности на достъпни цени.


12. Клагенфурт Австрия


Когато двупосочните полети от Обединеното кралство до Клагенфурт са по-евтини от еднопосочен билет за влак от Лондон до Бирмингам, изглежда грубо да не го направим (а доколкото ми е известно, Бирмингам не се възползва от алпийския фон и средиземноморския климат).



Клагенфурт е един от най-достъпните за посещение австрийски градове (основните ястия са около 6 евро; фермерският пазар на площад „Бенедиктинер“ е чудесно място за местни сделки), а впечатляващото му разположение на източния бряг на езерото Вьортерзее го прави и един от най-живописните. Юни е най-евтиното време за посещение, преди летните тълпи и дивите плувци да се спуснат по крайбрежието.


13. Каунас, Литва


Вилнюс отдавна оглавява списъците на най-евтините места за почивка, но Каунас на запад е още по-евтин, а по-рано тази година беше обявен за една от европейските столици на културата за 2022 г. заради музиката, изкуството и театъра си.



Неговият ежегоден фестивал CityTelling е домакин на голямо разнообразие от представления и изложби, които поставят еврейското наследство на града в центъра на сцената, а достъпът до повечето събития е безплатен, а четиризвездните хотелски стаи са само 60 евро на вечер. За най-добрите гледки към балтийския град, въжена линия до хълма Алексото ще струва само няколко евро. Най-добрата сделка в града? Spurginė на €0. 75 spurgos (или понички).


14. Берат, Албания


Подобно на трулите в Пулия или изцяло сините сгради в Чефчауен, незабравимите бели османски къщи в Берат са напълно уникални по своето колективно съществуване и визуално въздействие.



Простите, традиционни стаи в тях също така са изключително достъпен начин да отседнете тук, тъй като много от тях са къщи за гости или независимо управлявани хотели, като например хотел Vila Aleksandar или хотел Mangelemi, и двата с цена около 35 паунда на вечер. Поемете нагоре по стръмните калдъръмени улички, за да видите замъка Берат от 13-и век (входът е безплатен) и да разгледате „града на хилядите прозорци“ от върха.


15. Брашов, Трансилвания, Румъния



Брашов е по-евтина алтернатива на Букурещ (който все още е изключително изгоден за европейските стандарти) и е заобиколен от живописните Карпатски планини. Качването с кабинков лифт до върха на планината Тампа струва само 20 леи (3,55 паунда) за въздушна гледка към тухлено-червените покриви, а местният туроператор Walkabout предлага безплатна пешеходна обиколка всяка сутрин в 10,30 ч., която тръгва от фонтана на Пиата Сфатулуй. От близката сергия си вземете местния деликатес kürtőskalács (печен на шиш, покрит със захар „сладкиш с комин“), за да поддържате енергийните си нива.


16. София България


България не само пое водещата роля (рамо до рамо с Турция) като най-евтината всестранна дестинация в Европа в Holiday Money Report 2022 на пощенската служба, но страната е и дом на някои от най-евтините ски курорти в света.



София, столицата, е на малко повече от 10 км от планината Витоша, която осигурява впечатляващи зимни условия за снежни зайчета и струва малка част от цената на курортите във Франция или Италия.


Виното и българската бира са пословично евтини, а центърът на София е известен с високоенергийната си парти атмосфера. Влизането в клубовете рядко е повече от € 10, с живи DJ сетове и среднощни събития в Maze или Culture Beat (който също има страхотна лятна тераса за коктейли).


17.Измир, Турция


Въпреки че британският паунд поевтиня през последните седмици, той остава силен спрямо турската лира (of момента на писане на статията за 1 паунд ще си купите ₺21), така че пътуващите до Турция могат да получат отлично съотношение между цена и качество.



На егейското крайбрежие на Турция Измир е устоял на скока на цените в Истанбул и на туристическите капани в Анкара, като същевременно е запазил 8500-годишния си базар Кемералти и древната римска агора. Историческите забележителности и архитектурните паметници съжителстват с космополитната култура и традиционната кухня - опитайте пиде на кея или печени картофи с избор от гарнитури в кафене Atıştır. На час път от града се намира Ефес - древен град, построен от гърците, който си заслужава да бъде посетен.


18.Тбилиси, Грузия


Въпреки че трансконтиненталният град Тбилиси е най-скъпото място за живеене в Грузия, по европейските стандарти той е изключително достъпен за туристите.



През последните няколко години бяха открити множество нови хотели, като например прекрасната къща за гости Lile с двойни стаи на цена от 21 паунда на вечер (ако резервирате през booking.com, можете да получите дори безплатен трансфер от летището). Любителите на храненето трябва да резервират маса в Barbarestan, семеен ресторант с автентични рецепти и местни съставки, където можете да се храните за около 40 паунда - нелошо за място, отличено от екипа на „50-те най-добри ресторанта в света“.



 Източник:cntraveller.com






 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог