26.09.2008 09:43

250 млн. лева излишък в София

Видян 967 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 250 млн. лева ще бъде излишъкът в бюджета на Столичната голяма община за тази година, твърдят запознати. Макар и неофициална, информацията поставя въпроса как се управляват парите на столичани.


Докладът за изпълнението на общинския бюджет ще бъде сложен на масата идната седмица. Тогава столичният парламент ще обсъди неговата актуализация и „горещите“ числа ще станат официално публични. Това от своя страна ще позволи един по-прецизен разговор по темата в общественото пространство.


Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че софиянци са най-големите донори на държавната хазна. Според кмета огромен процент от данъчните отчисления на най-големия град в България отиват в държавния бюджет, вместо да остават в общината.


Дори и да е така, факт е, че самата София не си употребява парите и доброволно ги връща на държавата.


Проблемът за несправянето с усвояване на средствата не е нов. Миналата седмица общинският съветник от ДСБ Вили Лилков каза в предаването на Маргарита Михнева, че не са усвоени 127 млн. лв. от излишъка за 2007 година.


Затова и индикациите, че има излишък от 250 млн. лева не звучат оптимистично.


През настоящата 2008 г. няма да бъдат усвоени над 40 млн. лв. за пътища, твърди Лилков. По-рано подобно становище изрази и Минко Герджиков. Ако това е така, перспективата дупките по софийските улици да отпаднат скоро като проблем е минимална, а можеше да се справим с всичките накуп с толкова много пари.


Мостът над кръговото кръстовище за летището, за който Бойко Борисов искаше правителството да отпусне 24 милиона лева, безпроблемно щеше да се ремонтира с половината от сумата, която ръководените от кмета служители нямат капацитет да усвоят.


Попитахме зам.-председателя на финансовата комисия към общината Димитър Бъчваров защо излишъкът в общинската хазна е на лице, а парите постоянно не стигат.


“Проблемът е преди всичко в своевременната подготовка на проекти и в обявяването на процедури по закона на обществените поръчки”, смята шефът на съветниците на Бъчваров. По думите му „парите отвън са едно на ръка“. Не е лошо общината да бъде кредитирана за мащабните проекти.


“Текущите разходи много често не могат да се впишат за бюджетната година, което не е добре, по простата причина, че инфлацията изяжда тези пари”, посочи той.


По мнението на Димитър Бъчваров трябва да се премине към т. нар. програмно бюджетиране. Това е система на отчитане на разходите, което по думите му отсъства както в държавата, така и в общината.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.