Свързани новини

02.06.2016 17:02

3,5 милиарда нов дълг заради въоръжаването

Видян 5459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       След четири часа дебати парламентът даде зелена светлина на искането на правителството за модернизация на въоръжените сили за почти 4 млрд. лева. Независимият депутат Георги Кадиев предупреди, че този разход ще увеличи външният ни дълг с 3,5 милиарда. 19’ припомня, че борчовете вече са ни 26 208 122 000 лв., което е близо 30 % от БВП.
Зад искането на правителството за новата бойна техника застанаха единодушно ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ, БДЦ, ДПС, против бяха само БСП и Атака. С тези пари ще се купят нови бойни самолети, два патрулни кораба, а част от тях ще бъдат похарчени за договори за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29, докато на армията не се осигурят новите машини.
Всички военни експерти са единодушни, че е по-добре да бъде изградена противовъздушна отбрана, отколкото ненужно да се обогатяват флотът и авиацията, което могат да си позволят само богатите страни. Припомняме, че България имаше ПВО, но Турция ни накара да унищожим ракетите си, за да бъдем допуснати в НАТО. Все още помним протестите в Змейово и последвалата екокатастрофа.
Кадиев остро разкритикува решенията на парламента.  „Първо, когато са окомплектовани 80% от състава в армията и заплатите са замразени от 5 години, най-важното е да се инвестира там.
Второ, можем ли да си позволим този разход, който ще увеличи бюджетния ни дефицит с поне 0.8 % за следващите 8 години, а външният ни дълг с 3,5 млрд.лв.? Не чувам нито дума от министъра на финансите.
Трето, говорим за цена на придобиване, която обаче е 20 % от общия разход. Другото е въоръжение, поддръжка, личен състав, обучение, ремонти. Да не купим самолети и фрегати като онези хеликоптери, които останаха без въоръжение?
Четвърто, интегрирана ли е тази техника с МВР, особено корабите? Защото в момента двете министерства имат различни комуникационни системи и на границата не си говорят, въпреки че патрулират заедно. Не чух дума и за това.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително