Свързани новини

18.02.2009 15:29

8 модерни трамвая тръгват до юни

Видян 2053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на юни 2009 г. трябва да бъдат пуснати в експлоатация 7 изцяло модернизирани трамвайни мотриси, съобщи за 19`зам.-шефът на столичния електротранспорт инж. Иво Василев.


Те са част от поръчка на Столичната община, която се реализира със заем от Европейската банка и е на стойност близо 12 млн. евро. Общо 18 са мотрисите, за които от „Московска“ 33 са сключили договор с чешката фирма „Инекон груп“ през 2006 г. По вина на изпълнителите обаче сроковете не били спазени. С анекс към договора поръчката трябва да бъде финализирана до края на тази година.


Към този момент в движение е само 1 трамвай, който се движи по линия №5. До десет дни трябва да тръгнат още две коли, каза инж. Василев.


От своя страна зам.-кметът по транспорта Александър Цветков напомни, че е в ход процедурата по обществената поръчка за купуване на нови 25 модерни нископодови, климатизирани мотриси, за които 19` пръв писа. Подновяването на автопарка в компанията „Столичен автотранспорт“ е част от амбицията на общината да се бори с тежкия трафик в София.


На национален форум за задръстванията вчера бяха обсъдени и проблемите на столичния трафик. Според главния архитект на столицата Петър Диков решаването им се спъва, защото липсвала цялостна дългосрочна и стратегическа визия. Не на последно място бил и недостигът на средства. Според думите на Диков общината вече имала един много добър набор от проекти, но те не можели да се реализират заради липсата на финансиране. Развитието на масовия градски транспорт, подобряването на инфраструктурата, решаването на проблема с паркирането – са сред начините, с които кметството щяло да бори задръстванията. Предвиждало се също така да се изградят велоалеи в двата най-големи жилищни комплекса на София – „Люлин” и „Младост”.  За добра градска мобилност от общината залагали изцяло на градския транспорт и в частност на метрото. Както 19` вече писа това е най-безконфликтният транспорт, на който от общината разчитат в борбата със задръстванията. Освен това започва подмяна на грохналите Икаруси с нови автобуси на метан.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци