Свързани новини

06.06.2013 10:48

Адемов поиска помощите да са обвързани с образование

Видян 1556 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Социалните помощи да бъдат обвързани с образование или форма на квалификация на лицата, които ги получават, поиска социалният министър Хасан Адемов пред Нова телевизия.



"Да придобиеш един занаят, дори да нямаш образователен ценз, не е толкова трудно. Въпросът е това да се организира", уточни той. По думите му само така ще се ограничи професията "безработен".



"Идеята е да направим нещо за тази огромна част от хората, които са необразовани и неквалифицирани", посочи той и отчете, че най-големият проблем на програмите за временна заетост е, че те не генерират растеж.



"Затова тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация", уточни той и изрази мнение, че така ще имаме по-конкурентна икономика.



"В условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. Да дадем възможност на бизнеса да се развива и оттам хората, които имат нужда от социално подпомагане, да намалеят", посочи Адемов. По думите му, ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж.



Според него държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. По думите му страната трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота.



"Няма как държавата да няма социално подпомагане и то към най-уязвимите групи от обществото", посочи министърът.



Ако погледнем структурата на безработните у нас, ще видим, че тези, които са трайно безработни и нямат шанс на пазара на труда, са с ниско образование – до четвърти клас, или с основно образование, което предполага, че те по дефиниция са аутсайдери на пазара на труда, посочи той.



По отношение на пенсионната реформа Хасан Адемов заяви, че мерките в тази посока ще бъдат огледани изключително внимателно. "Няма конкретно решение към момента", поясни социалният министър и уточни, че до началото на обсъждането на следващата бюджетна година ще бъде взето решение по въпроса.



Според него профилът на това правителство "не е профил на правителство, което да раздава готовите пари".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион