Свързани новини

11.07.2011 18:10

Адски мор иде от небето

Видян 1665 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опасно високи температури няма да оставят страната да си поеме въздух цяла седмица. Това са най-горещите дни за тази година. Лекарите предупреждават да се пазим от слънчеви и топлинни удари.


Горещините изтласкаха градското население към морските курорти. В момента над 95% от леглата в хотелите на Слънчев бряг са заети. Въпреки примамливата възможност за прохлада във водата, лекарите предупреждават да не разчитаме на този метод, защото рязката промяна от топло към студено може да доведе до температурен шок на тялото. Това, което специалистите препоръчват за жегите е пиенето на най-малко 2 литра вода на ден, както и избягването на слънчевите лъчи в следобедните часове.


С 15 на сто повече повиквания са получили екипите на Спешна помощ в столицата заради горещините, обясни пред БТА д-р Пламен Паликарски, завеждащ работната смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Всяка година обясняваме на хронично болните и на възрастните хора, че горещите дни не са време за разходка и всяко лято ситуацията се повтаря, допълни той.


Д-р Паликарски отново напомни, че при възможност, в дните с високи температури трябва да се излиза извън дома след 18,00 ч. Ако се налага по-ранно напускане на дома, трябва да се ходи по сенчести места, да се носи вода за пиене, а главата да е предпазена с шапка.


В градовете температурите са по-високи, тъй като сградите не позволяват силно движение на въздуха, а горещият асфалт и изгорелите газове от автомобилите допринасят за по-силно усещане за топлина, обясни той.


Вчерашният ден премина под знака на непоносими жеги за Балканския полуостров. Жълт код беше обявен за цялата страна, което означава, че времето е потенциално опасно. Днес съществена промяна на времето у нас няма да настъпи, а в сряда в следобедните часове ще има повече облачност. Това, с което ни обнадеждават метереолозите е вероятността за дъжд, макар и да се очаква, че ще бъде слаб и краткотраен. В София до края на седмицата ще остане горещо, с температури от 31° до 33° .


Прогнозата е добра за тези, които са избрали морските курорти за прекарване на почивката.


Температурите на въздуха ще бъдат от 29° до 32°, а на морската вода около 24-25°.


Дори и в планините е трудно да се избяга от жегите. През повечето дни на седмицата ще остане слънчево по високите части на страната. Горещо ще е навсякъде на Балканите, съобщава dir.bg.


В неделя в България, с изключение на Черноморието, температурите прехвърлиха 34°. В Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Свищов, Ловеч и Благоевград термометрите показваха над 36°. Най-горещо беше отново в Сандански, където температурата достигна 38,5°.


На много места в страната хората колабираха от горещините и спешните екипи едва смогваха да помагат.


В Пловдив екипите на Спешна помощ в неделя едва смогваха с повикванията. По улиците имаше над 10 припаднали, но вчера хората бяха по-предпазливи и спазваха препоръките на лекарите. Медиците се отзоваха на над 25 повиквания през целия ден. Търсеха ги предимно възрастни, които заради жегите се почувствали зле.


Заради жегите пловдивчани окупираха водните атракции още от ранни зори. Други пък решиха, че живакът в термометрите е скочил достатъчно и е време за покупка на климатик или в най-лошия случай на вентилатор. Според търговци продажбите на климатици са скочили с 30%.


Общо петима души са колабирали на плажовете във Варна през уикенда заради жегите.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Внимавайте, много сте разсеяни

Внимавайте, много сте разсеяни, а имате доста сериозни