28.06.2024 09:30

Ако спечелим изборите, Макрон няма да може да прати войски в Украйна: Льо Пен

Видян 337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Десницата предупреждава, че ще използва бюджета като лост за влияние върху правомощията на френския президент по отношение на отбранителната политика.


Лидерът на френската дясната партия "Национален сбор" Марин льо Пен поставя под въпрос авторитета на президента Еманюел Макрон като главнокомандващ, дни преди решаващите избори, които неговата партия вероятно ще загуби, точно когато той се опитва да се превъплъти в един от най-верните военни съюзници на Украйна, пише "Политико".

Взривоопасните изказвания на Льо Пен идват в момент, когато десницата на Льопен е на ръба на успеха на предсрочните парламентарни избори във Франция, които ще доведат до размирно съжителство между либералния президент Макрон и потенциален десен премиер (вероятно Жордан Бардела), предизвиквайки хаос за френското управление в редица сектори - включително отбраната.

Сега Националното обединение вдига летвата - и повишава перспективата за политически безредици - като твърди, че ще настоява да получи влияние върху области, които традиционно се свързват с президента - от "domaine réservé" на отбраната до назначаването на еврокомисар.

"Началник на въоръжените сили е почетна титла за президента, тъй като премиерът е този, който държи парите", каза Льо Пен в интервю за френския регионален всекидневник Le Télégramme. " Жордан няма намерение да се кара с него, но е поставил червени линии. По отношение на Украйна президентът няма да може да изпрати войски там".

Отбраната е особено чувствителна тема, тъй като отдавна има обвинения за флирт между Льо Пен и Кремъл, като Макрон директно я е апострофирал, че е на руска заплата.

По-рано тази година Макрон изтъкна възможността за пращане на западни войски на територията на Украйна, за да помогне на Киев, докато отблъсква пълномащабното руско нахлуване. Това предизвика критики както в страната, така и от страна на западните съюзници, и бележи ясна разломна линия между президента и вероятно враждебното му ново дясно правителство.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби