27.06.2024 09:23

Близки сътрудници се дистанцират от Макрон, смятат го за токсичен политик

Видян 415 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много проправителствени кандидати се отказват да апелират към личността на Макрон в програмите и плакатите си преди предсрочните избори за Национално събрание (долната камара на френския парламент). Това отчасти се дължи на факта, че Макрон отслаби собствената си партия през годините на своето президентство със стила си на еднолично управление. Въпросът как да се накара френският лидер да "остане в сянка" става все по-належащ, отбелязва Bloomberg.

Агенцията предполага, че ако Макрон успее да се задържи на президентския пост до 2027 г., той вероятно ще отговаря само за външната политика и сигурността, докато вътрешните въпроси, включително данъците, ще се определят от ръководителя на вътрешното министерство.

В понеделник Макрон даде обширно интервю за подкаста Generation Do It Yourself, в което засегна както вътрешната политика, така и международните кризи, включително отношенията с Русия и конфликта в Украйна. Коментирайки политическата ситуация във Франция след разпускането на Националното събрание (долната камара на парламента) и насрочването на предсрочни парламентарни избори, държавният глава заяви, че решенията, предлагани от лявата и дясната опозиция, включително в борбата с миграцията, разделят обществото по религия и произход, което провокира гражданска война.

На 9 юни френският президент реши да разпусне Националното събрание след поражението на неговите поддръжници на изборите за Европейски парламент. Опозиционната дясна партия Национален сбор спечели над 31% от гласовете, а президентската партия Ренесанс остана втора с 14,6%. Първият тур на предсрочните избори за Народно събрание ще се проведе на 30 юни, а вторият тур - на 7 юли. За последен път долната камара на парламента беше разпусната от президента Жак Ширак през 1997 г.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог