Свързани новини

02.10.2018 11:29

Ананиев: Това не е геноцид, държавата ще го поема

Видян 1642 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Антон Хекимян, bTV: Здравният министър Кирил Ананиев. Добро утро. .. Няколко пъти в предаването засегнахме темата за реформата,  която предлагате, здравното осигуряване, но и вота на недоверие, който  планират от БСП, трети поред. След корупция, сигурност сега е  здравеопазване. Какво казва Корнелия Нинова, „това не е здравна  реформа, а здравен геноцид“. Съгласен ли сте с нея?


Кирил Ананиев, министър на здравето:  Г-н Хекимян, вие сте убеден, че познавам правилата и принципите на демокрацията  и, разбира се, приемам, че всяка една политическа сила има право на базата, разбира се, на някакви  критерии и констатации да иска вот на недоверие на правителството. Според мен обаче този вот в  момента, който се поставя, не се поставя навреме и за мен е неправилен. Що се отнася до геноцида,  госпожа Нинова още в петък от трибуната, когато отправи призив и поздравления към най- възрастните хора, аз също искам да ги поздравя, днес е Денят на хората от третата възраст*, на  възрастните хора. Искам да кажа, да се обърна към тях и да им кажа, че нито до този момент са давали  задължителните здравни осигуровки, нито за бъдеще те ще плащат задължителната застраховка. Това не  е геноцид, държавата ще го поема. Искам да се обърна пак към същите хора и да кажа, че техните  внуци и правнуци, тоест българските деца, няма да дадат един лев за тази задължителна застраховка.  Искам отново към тях да се обърна и да им кажа, че техните близки, които са изпаднали в състояние  на безработица или социалнослаби, също няма да платят един лев. Тоест за какъв геноцид става дума?  Ние искаме, г-н Хекимян, в момента българинът плаща над 3.5 млрд. пари, които си ги вади от своя  джоб. Разбира се, половината от тях са легитимни, защото те са свързани с финансиране на дейности,  които не са включени в основния пакет, който финансира държавата. Но останалите 1.7 млрд. излизат  от джоба на българския гражданин и отиват по разни други джобове.


АХ: Критиките обаче са много...


...Узаконявате ли по този начин и вие вече официално доплащането, както ви упрекна  Михаил Миков?


КА:  Вижте, узаконява се определено доплащане, което обаче е значително (по-малко) от онова,  което българинът е плащал досега. И в двата варианта, нека да разгледаме двата варианта. Първо  варианта с тези 12 лева. Българинът ще плати, и то пак казвам, с преодоляването на най-социално  слабите групи, където държавата ще ги... те са голямото количество. Тези 12 лева или 144 лева,  които ще плати българинът, ще формират един ресурс от 860 милиона лева, който е два пъти и  половина по-малко, отколкото сега българинът дава под масата. Отпада първият мит, че българинът  ще плаща допълнително повече пари, отколкото е плащал досега. Вторият вариант със 700 лева, това,  което ще плати българският пациент, ще бъде около 85 милиона лева в годишен размер. До този момент българският гражданин плаща 90 милиона за т.нар. такса легло. Оттук нататък той няма да я  плаща. Тоест и в единия, и в другия момент българинът няма да се натовари с допълнителен финансов  ресурс.



АХ:  Общото усещане обаче е такова, искаме повече пари за здравеопазване, система, която е  пробита, не е реформирана изцяло и тези пари отново ще изтекат.



КА:  Говорихме за контрола. Контролът и конкуренцията ще решат нещата. Обаче  легално, с легални пари, а не с пари под масата.


Източник: Сега



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв