23.10.2024 11:32

Антониу Гутериш пристигна в Русия, където ще вземе участие в срещата на върха на БРИКС

Видян 219 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Русия, където ще вземе участие в срещата на върха на БРИКС. Председателят на Държавния съвет на Република Татарстан Фарид Мухаметшин лично посрещна ръководителя на ООН на международното летище в Казан рано в сряда.


16-ата среща на върха на БРИКС се провежда в Казан, където десетки чуждестранни лидери се събраха в петия по големина град в Русия за три дни интензивни дипломатически дискусии и двустранни разговори на високо равнище. Международният форум е свикан, за да представи нова визия за многостранността.

Настоящите страни членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Етиопия, Египет, Иран и Обединените арабски емирства - представляват общо около 46 % от населението на света и над 36 % от световния БВП, според оценки на световните финансови институции.

Близо 30 държави са изразили интерес към присъединяване към БРИКС или към задълбочаване на сътрудничеството с групата и много от тях са изпратили делегации на най-високо равнище в Казан. Съществуващите членове се съгласиха да обсъдят предоставянето на статут на партньор на някои от тези държави и може да одобрят някои предложения по време на срещата на върха.

Във вторник руският президент Владимир Путин проведе няколко срещи на високо равнище, включително разговори с индийския министър-председател Нарендра Моди, китайския президент Си Дзинпин, южноафриканския президент Сирил Рамафоса и египетския президент Абдел Фатах Ел-Сиси.


Според президента Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu, Турция „искрено“ желае да подобри сътрудничеството си с групата БРИКС. Анкара официално подаде молба за членство в БРИКС в началото на септември, превръщайки се в първата държава от НАТО, която прави това.

Очаква се турският лидер да пристигне в Казан в сряда, а по-късно през деня ще проведе двустранна среща с президента Путин.

Москва и Пекин трябва да развиват стратегическо сътрудничество между страните от БРИКС, „за да се постигнат нови възможности за Глобалния юг“, заяви китайският президент Си Дзинпин по време на среща с руския си колега Владимир Путин по-рано във вторник.

„Въпреки хаотичната и сложна ситуация в света, търговията и сътрудничеството между двете страни в други сфери се развиват активно, като постоянно се реализират мащабни проекти за сътрудничество“, отбеляза китайският лидер, според Китайската централна телевизия.

„Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и основни световни сили Китай и Русия трябва да разширят всеобхватната си стратегическа координация, да си взаимодействат тясно и да координират действията си в рамките на многостранни структури като ООН и Шанхайската организация за сътрудничество“, добави Си.



Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 27 октомври 21:00ч.

Пропукване 2007 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 53 мин

Режисьор: Грегъри Хоблит
В ролите: Антъни Хопкинс Тед Крауфорд Райън Гослинг Уили Бийчъм Розамунд Пайк Ники Гарднър

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци