Свързани новини

09.02.2017 09:45

Армията прати в пенсия 235 танка и 58 самолета

Видян 1396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската армия е изпратила в пенсия 235 танка и 58 самолета само за последните 10 години. Бойните машини или са пласирани на пазара, или са разглобявани за части, или са пращани в музея. Това става ясно от справка на Министерството на отбраната за изведената от употреба военна техника, съобщи Монитор. Числата са внушителни на фона на хроничния вече недостиг не само на хора в армията, но и на техника, както и на забавената с години реализация на проектите за модернизация


Според справката на МО 75 броя от изведените от употреба танкове са от руския тип Т-72, останал единствен в експлоатация в армията ни към момента. Машината е доставена у нас от СССР през далечната 1978 година, като за времето си наистина е била супермодерна - с автоматично зареждане на оръдието, което изстрелва освен класически снаряди, но и ракети и противотанкови реактивни снаряди. Всички пенсионирани танкове от този тип са били извадени на тезгяха и им е бил намерен купувач. През 2012 година са продадени 41 бройки, а година по-късно още 44, уточниха за „Монитор“ от дружество „Снабдяване и търговия“ към МО. Бройката надвишава посочената от МО, тъй като сред продадените има и изведени от употреба в по-ранен период. Цената на договорите за продажба обаче е търговска тайна, но средно един Т-72 е бил пласиран срещу 30 000 - 40 000 лв.


Състоянието на машините било отчайващо


а сумата надвишавала парите, които биха се прибрали от предаването им за скрап.


Другите 160 бройки пенсионирани танкове са от по-старата модификация Т-55, като всичките са били продадени през 2009 година. Имало е и дарен на музей. От този тип танкове през 1999 година дадохме и на Македония. Западните ни съседи обаче по-късно продадоха машините и използваха средствата, за да модернизират армията си. В същото време у нас точно проектът за модернизация на Сухопътните войски тъне в прах, като все още не е получил зелена светлина дори от МО, а за реализация трябва одобрение и от МС и НС. Той предвижда покупката на 240 бойни машини, като според първоначалните сметки те ще излязат около 1,2 млрд. лв.


Колко точно и какви танкове са останали на въоръжение


в родната армия, обаче е държавна тайна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв