23.07.2024 09:43

Байдън бесен на предалите го в труден час, ето дневник на отказа му: NBC

Видян 1141 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заобиколен от шепа доверени съветници и първата дама Джил Байдън във ваканционния си дом на брега на Делауеър в събота вечерта, президентът Джо Байдън размишлява върху политическата си кариера, продължила повече от половин век, и започва да стига до заключението, че тя ще приключи по-рано от планираното, твърдят запознати с решението му.

Изолиран, разочарован и ядосан, той се чувствал предаден от съюзници, които се обърнали срещу него в труден за него момент.


„Той наистина е ядосан“, казва човек, който е свързан с близкото обкръжение на Байдън.

Колкото и да е ядосан - и все още е, - Байдън с неохота прие, че не може да поддържа кампанията си, тъй като броят на анкетите се понижава, донорите бягат, а партийните светила го подтикват да напусне. Може би той направи това изчисление по-бавно от другите вътрешни хора в Демократическата партия, но в събота вечерта го разбра напълно.

Разказът за този критичен уикенд и за това, което доведе до зашеметяващото изявление на Байдън, е резултат от интервюта с две дузини демократи, запознати с хода на събитията.

В отделни телефонни разговори в неделя Байдън съобщил на вицепрезидента си Камала Харис, на началника на канцеларията на Белия дом Джеф Зиенц и на председателя на кампанията си Джен О'Мали Дилън, че ще се откаже от кандидатурата си за преизбиране. Фактът, че се е наложило да ги информира по този начин, подчертава степента, до която кръгът му се е стеснил през последните дни до членове на семейството и няколко дългогодишни помощници и съветници - Майк Донилън, Стив Рикети, Антъни Бернал и Ани Томасини.


 Резултатът може и да не е изненадал служителите на Белия дом и на кампанията, но моментът е бил такъв. Повечето от тях разбраха, заедно с останалия свят, когато Байдън публикува поста си на Х. Същото важи и за служителите на Националния комитет на Демократическата партия и председателите на щатските партии. Висшите помощници на Байдън се помъчиха да организират отделни срещи, за да разговарят с членовете на персонала на Белия дом и на кампанията, уверявайки политическите помощници, че работата им е в безопасност.

Както винаги, краят беше рязък. Но той дойде след адски 25-дневен период, предизвикан от най-катастрофалното представяне на дебатите в съвременната американска политическа история на 27 юни. Байдън не успя да успокои колегите си демократи - или достатъчно от тях - в последвалите публични изяви. Основните донори спряха парите за кампанията му и за партията. Избрани служители започнаха да го призовават да се откаже от кандидатурата си. Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Калифорния, кръстницата на Демократическата партия, заяви, че той все още не е взел решение - след като настояваше, че е решил да остане в надпреварата.


 На хоризонта имаше по-малко светлина, отколкото тъмнина.

В събота той е разговарял с Пелоси - разговор, който нейният офис отрече - съобщи CNBC, позовавайки се на човек, пряко запознат с взаимодействието им. Пелоси, чиито главни близки съюзници публично го призоваха да напусне надпреварата, тъй като през последните седмици тя се спря на това, не отговори на текстово съобщение, търсещо коментар.


 Високопоставени помощници на Байдън очакваха, че лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис, и двамата демократи от Ню Йорк, вероятно ще го призоват публично да се оттегли след срещата му с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху тази седмица.

Байдън също се срещна с Донилон и Рикети в събота. Според източниците те са разгледали „буквално всичко“ - включително мрачните социологически проучвания в щатите, в които се водят битките - относно възможния му път напред, но двамата доверени помощници не са направили никаква препоръка какво трябва да направи. Усещането им било, че Байдън вече е взел решение да се оттегли и че тази дискусия го е затвърдила. Все пак всички решили да поспят върху това. 


В неделя сутринта те се срещнаха отново, като държаха всичко да е изключително стегнато, за да се предотвратят течове.

В четвъртък бившият началник на канцеларията на Белия дом Рон Клейн, който искаше Байдън да остане твърд, заяви, че Байдън „усеща натиска“. В петък вечерта, според човек, който е свързан с вътрешния му кръг, той все още не е променил решението си.

Приятелите му били казали, че рискува наследството си - като човек, който победи Доналд Тръмп и прие редица важни закони - и може да се окаже изкупителна жертва, ако демократите бъдат победени през ноември. Той все още вярваше, поне до този уикенд, че може да спечели отново. През 2020 г. беше обещал да бъде мостов кандидат. В крайна сметка той не искаше да бъде мост между два мандата на Тръмп.

„Това се превърна в ситуация, в която нямаше победа, в самоизпълняващо се пророчество“, каза в неделя бившият служител на Белия дом Седрик Ричмънд, който беше съпредседател на кампанията на Байдън за 2020 г. Щом парите пресъхнат и избраните служители оттеглят подкрепата си, „е невъзможно да се спечели, а той винаги е поставял страната и партията на първо място“.


 В 13:45 ч. в неделя, когато Байдън се събра на разговор с целия си състав от висши съветници, официалното изявление, с което обяви решението си, вече беше написано. Минута по-късно в профила му в X беше публикувано това изявление, в което той съобщаваше на обществеността, че ще остане на поста си, но ще отстъпи номинацията на партията си, което го превръща в първия действащ президент с право на глас, който прави това след Линдън Джонсън през 1968 г. По-малко от 30 минути след това той подкрепи Харис, благославяйки я като най-добрия избор да победи Тръмп в четиримесечния спринт до изборния ден.

Според източници след изявлението си Байдън е провел 40-50 телефонни разговора за решението си в неделя вечер.

През последните дни, когато се чуха призиви да се оттегли, Байдън поискал да се запознае със социологическите проучвания, които кампанията му е поискала, за това как Харис би се справила в хипотетичен двубой срещу Тръмп, твърдят двама запознати. Те казаха, че той също така е прегледал публични проучвания, тъй като е искал да знае повече за нейната позиция срещу Тръмп. Проучването на Харис е било много строго пазено и е било разпространено само до шепа висши помощници на кампанията, включително Донилон и О'Мали Дилън, казаха двамата запознати.


 Изглежда, че решението на Байдън се основава изцяло на политически фактори, а не на опасения относно здравето му или способността му да върши работата си. Високопоставен служител на администрацията заяви, че няма нова медицинска информация, която да е повлияла на решението на Байдън, въпреки че самият той неотдавна заяви, че може да преразгледа кандидатурата си, ако се появи „някакво медицинско състояние“.

„Ако лекарите дойдат при мен и кажат, че имате този или онзи проблем“, изказа хипотеза Байдън в интервю, излъчено миналата седмица.

Макар че през последните дни лекарят му е наблюдавал Байдън за диагнозата „Ковида“ и е направил свързани с нея кръвни изследвания, през последните дни Байдън не се е подлагал на някакви обширни тестове или медицински прегледи, заяви служителят. Последният му обстоен медицински преглед е бил през февруари.

Потвърждавайки, че ще остане на поста си, Байдън намекна, че не се притеснява, че може да изпълнява президентските функции.

В цялата страна демократите се опитаха да реагират - и да се подготвят за бъдеще без Байдън в листата - в минутите и часовете след неговото изявление.


 В Минесота председателят на Демократическата партия Кен Мартин подготвял открит ден на Байдън в Минеаполис, когато чул новините. В Илинойс един от делегатите току-що е получил телефонно обаждане от кампанията на Байдън, в което го питат дали Байдън все още ще има тяхната подкрепа при гласуването на конгреса. Новината за оттеглянето на Байдън дойде само час по-късно.

След като разбрал за това, Мартин се свързал по телефона с други председатели на партии в щата и се застъпил за следващата стъпка: да има единна позиция в рамките на партията, която да подкрепи Харис за президент.

„Всички, с които разговарях в момента, са съгласни, че трябва бързо да се обединим“, каза Мартин, който организира конферентен разговор с председателите на щатските партии в неделя следобед. „Идеята да имаме четири седмици, в които да обърнем разговора навътре, не е нещо, което ме вълнува особено. Колкото по-бързо успеем да обединим партията си зад една листа, толкова по-бързо ще можем да задвижим кампанията.“


Неразделен член на предизборния екип на Байдън разбрал за това, след като член на семейството му прочел новинарски сигнал. Човекът отбеляза, че всички около Байдън са били изненадани, особено след като някои от най-близките съюзници на Байдън са участвали в неделните предавания, настоявайки за неговата кандидатура.

„Никой не знаеше. Камала дори не знаеше“, каза човекът.

Харис направи своя собствена серия от телефонни обаждания в неделя, докато много партийни лидери се опитваха да гарантират, че тя ще се сблъска с малко пречки, за да спечели номинацията. Освен от Байдън, тя получи подкрепата на бившия президент Бил Клинтън и Хилари Клинтън, която беше кандидатът на партията за президент през 2016 г. 


 Няколко видни губернатори от Демократическата партия, сред които Гавин Нюсъм от Калифорния и Джош Шапиро от Пенсилвания - и двамата смятани за възможни бъдещи кандидати за президент - подкрепиха Харис в неделя. Това направиха и различни външни групи, които са важни за изборните перспективи на демократите на президентско ниво и в Конгреса.

Байдън не искаше Харис да изпита същото предателство, което той почувства, когато беше вицепрезидент, а президентът Барак Обама застана зад Хилари Клинтън вместо зад собствения си кандидат. Това помага да се обясни защо той побърза да изпрати сигнал до останалите членове на партията, че тя е неговият избор.

„Има някои хора, които не я искат. Президентът разбира какво е това чувство“, казва съюзник на Байдън, „и затова постъпи лоялно“.

Дори и да започнат да подготвят почвата за това Харис да поеме кампанията на Байдън и да спечели номинацията, много верни на Байдън хора във Вашингтон все още недоволстваха в неделя от начина, по който партията им се отнася към него. 


„Това е човек, който винаги е говорил за достойнство“, казва дългогодишен съюзник на Байдън. „И това, което му се случваше в много публична среда, беше недостойно. Къде да отиде президентът, за да си върне достойнството?


 Източник: nbcnews.com


 



 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби