23.07.2024 09:23

Кой ще бъде вице на КАмала?

Видян 937 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ето някои от водещите имена, които демократите спрягат като потенциални претенденти за вицепрезидент на Харис:

Анди Бешир, губернатор на Кентъки

46-годишният Бешир има всички политически предимства на южняк демократ, който е спечелил убедително в консервативен щат с послание в подкрепа на репродуктивните права, както и смяна на поколенията.

Бешир влезе в националния разговор след победата си на изборите в Кентъки през ноември, когато спечели с 5 процентни пункта щат, който Байдън беше загубил с 26 пункта през 2020 г.


 Победата му до голяма степен се дължи на уникалната марка, която той изгради в червеното Кентъки, като ефективно се отдели от националната партия, фокусирайки се върху проблемите на щата. На първо място той изтъкна икономическия напредък на щата и реакцията си на природните бедствия, включително опустошителните наводнения. В същото време той се спря на здравеопазването и образованието - и най-силно на подкрепата си за правото на аборт.

Бешир подкрепи Харис за президент по време на участието си в предаването „Morning Joe“ по MSNBC в понеделник. Запитан дали би бил потенциален кандидат за президент, той отговори: „Единственият начин, по който бих обмислил нещо различно от настоящата работа, е ако вярвам, че мога да помогна допълнително на моя народ и да помогна на тази страна.“


 Министърът на транспорта Пийт Бутигиг


 42-годишният Бутигиг се появи сякаш от нищото, когато се изстреля на върха на претъпканото президентско поле на демократите за 2020 г., като порази гласоподавателите на първичните избори с интелигентността си, личната си история и реторичните си умения.

Бутигиг, бившият кмет на Саут Бенд, Индиана, победи далеч по-утвърдени съперници, за да спечели събранията в Айова, но се бореше с цветнокожите избиратели и се отказа от надпреварата, за да подкрепи Байдън, което помогна за консолидирането на подкрепата около него. В администрацията на Байдън Бутигиг беше един от най-видимите и способни заместници на Байдън, който често излизаше по телевизията, за да говори от името на администрацията, особено по отношение на транспортната политика.

Бутигиг, ветеран от военноморските сили, който е открит гей, отглежда близнаци със съпруга си Частен, който се превърна в самостоятелна културна фигура на левицата. Предвид консервативния уклон на родната му Индиана, се говори, че Бутигиг обмисля да заеме по-висок пост в други щати, като например Мичиган, откъдето е Частен.

В изявлението си Бутигиг заяви, че Байдън е „сред най-добрите и най-последователните президенти в американската история“, и подкрепи Харис.


 Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър


 67-годишният Купър ще бъде демократ от Юга, който има голям опит в печеленето на избори и е привлекателен в политическите среди. Той спечели и двете си състезания за губернатор в годините, когато Тръмп водеше Северна Каролина на президентско ниво.

Като губернатор Купър е защитник на правата на абортите в щат, където републиканците се радват на почти супермнозинство в законодателния орган. Макар че е наложил вето на няколко закона срещу абортите, някои от тях са били преодолени от законодателния орган, включително забрана на абортите в около 12-ата седмица от бременността, която влезе в сила през юли 2023 г. Той също така се фокусира силно върху разширяването на Medicaid и миналата година подписа закон, след като републиканските законодатели се включиха в него и приеха законопроекти през двете камари.

Понякога Купър не крие, че флиртува с по-висок пост. В интервю за NBC News през март той заяви: „Обичам обществената служба, мисля, че имам още какво да правя, и ще видя какви възможности имам, след като напусна поста си.“

Купър, който не можа да се кандидатира за преизбиране тази година поради ограниченията на мандата, хвърли подкрепата си зад Харис в публикация в X, след като Байдън се отказа.

Запитан за възможността да се присъедини към Харис в листата в понеделник в предаването „Сутрин Джо“, Купър заяви: „Оценявам, че хората говорят за мен, но мисля, че фокусът в момента трябва да бъде върху нея тази седмица и тя трябва да се концентрира върху това да се увери, че ще си осигури номинацията и ще подготви кампанията.“


 Сенатор Марк Кели от Аризона


 Сенаторът Марк Кели, Д-Аризона, спечели два пъти изборите в Аризона - исторически червен щат, който сега е изключително конкурентен. Той спечели специалните избори за Сената през 2020 г., когато контролът върху Конгреса се решаваше с минимални разлики. Той спечели отново през 2022 г., опровергавайки очакванията на ПП за червена вълна по време на междинните избори на президента демократ.




Кели е бивш астронавт с репутация на прагматик, а политическите му таланти са забелязани. В Сената той се е опрял до местни въпроси като опазването на водите и производството на микрочипове. Той е съпруг на бившата депутатка Габи Гифордс, Д-Ариз, която беше застреляна през 2011 г. и извървя вдъхновяващ път, който включва и превръщането ѝ във виден защитник на безопасността на оръжията. Републиканското ръководство частно се оплаква, че Кели е тефлонов сред избирателите.

Той е от типа кандидати, срещу които ПП трудно би могла да се сплоти. Кели също така успява да се справи с разделението между прогресивните и умерените среди в Аризона, което затрудняваше колегата му сенатор Кирстен Синема, превърнала се в независима демократка, която се оттегля след един мандат.

В изявление в неделя Кели подкрепи Харис да замени Байдън начело на листата.


 Пенсионираният адмирал Уилям Макрейвън


 Съюзниците на Харис вече проверяват пенсионирания адмирал Уилям Макрейвън, съобщи източник пред NBC News.

68-годишният пенсиониран четиризвезден адмирал е известен най-вече с това, че като ръководител на Съвместното командване за специални операции през 2011 г. организира и контролира специалната операция, при която беше убит Осама бин Ладен. По-късно той прекара четири години като ректор на системата на Тексаския университет, преди да се пенсионира през 2018 г.

В годините след това той често се изявява като яростен критик на Тръмп, особено по въпросите на националната сигурност. (През 2018 г. Тръмп се обърна към Макрейвън с думите, че е трябвало да залови Бин Ладен по-рано).

Макрейвън е известен и с речта си от 2014 г. при откриването на университета в Тексас, в която говори за своите 10 урока за смислен живот (един от тях е „оправяй си леглото“ - точка, която спомогна видеоклипът с речта да стане вирусен).


 Губернаторът на Мериленд Уес Мур


 Мур - 45-годишен ветеран от армията и стипендиант от университета Роудс - беше новак в политиката преди кандидатурата си за губернатор. Но победата му с 32 процентни пункта, която го направи едва третия чернокож губернатор в историята, както и личната му история (баща му умира, когато е дете, което води до премествания и нестабилност) и младостта му помогнаха бързо да се превърне в изгряваща звезда в Демократическата партия.




Името му се спрягаше като потенциален претендент през 2028 г. - но не е изключено демократите да смятат личната история на Мур и неговия изборен успех за твърде добри, за да ги пропуснат в настоящия момент.

Мур има по-малко опит от повечето от другите имена в този списък, но неотдавнашното срутване на мост в Балтимор го изстреля в ролята на високопоставен отговорник за бедствия.

В изявление, публикувано в X в понеделник, Мур подкрепя Харис. По-късно в понеделник той заяви пред репортери във Вашингтон: „Не се интересувам от тази работа“, когато беше попитан дали би приел предложението да бъде съотборник на Харис.


 Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм


 56-годишният Нюсъм има дълга връзка с Харис още от времето, когато са били заедно в политиката на Сан Франциско. Само с три години разлика във възрастта, те са имали няколко общи ключови съветници и донори през годините и са имали паралелна кариера - опит, който ги е превърнал в съюзници, а понякога и в съперници, като Нюсъм е смятан за малко по-ляв в политическо отношение от Харис.




Нюсъм беше кмет на Сан Франциско, когато Харис беше окръжен прокурор на града. И двамата са избрани на щатски постове в една и съща година - 2010 г., когато тя става главен прокурор, а Нюсъм - лейтенант-губернатор.

В същността си е човек, Нюсъм е амбициозен и трудолюбив политически оператор, който се опира на дълбоки мрежи от богати поддръжници от Холивуд, Силициевата долина и винената зона на Калифорния - преди да започне да се занимава с политика, той основава бутикова винарна заедно с милиардер, наследник на фамилията Гети, благодетел на един от най-големите музеи за изкуство в Лос Анджелис. Напоследък той си създаде голям брой последователи в национален мащаб като прогресивен лидер.

Но общите калифорнийски корени на двамата с Харис могат да представляват и правна пречка, тъй като Конституцията изисква президентът и вицепрезидентът да произхождат от различни щати.

Нюсъм подкрепи Харис в неделя вечерта. 


 Губернаторът на Илинойс JB Pritzker


 59-годишният Прицкер беше активен заместник на Байдън в кампанията, като пътуваше до държави, в които се водеха битки, за да го подкрепи. Той основава комитет с нестопанска цел Think Big America, който се застъпва за правата на абортите и се бори с екстремизма, като се фокусира върху щатите, в които се водят битки.

Прицкер, губернатор втори мандат, който е популярен в щата, открито говори за защита на репродуктивните права на жените и изтъква Илинойс като пример за жените, търсещи достъп до грижи. Прицкер е подписала множество прогресивни инициативи, включително забрана на нападателните оръжия, пистолетите-призраци и превключвателите; увеличение на минималната работна заплата; мярка за включване на защитата на абортите в закона; както и мерки за легализиране на канабиса и заличаване на досиета. Той инвестира в ранното детско образование, като работи за всеобщо предучилищно образование в щата.  

Прицкер демонстрира и значителна политическа съобразителност, като след многократни лобирания успя да уреди Националната конвенция на Демократическата партия през 2024 г. в своя щат. Широко разпространено е мнението, че Прицкер е бъдещ претендент за президентския пост. Като милиардер, който в миналото сам е финансирал кампаниите си, той е в състояние без усилие да се включи в национална кампания и веднага да се сдобие с пари.  

Прицкер подкрепи Харис в понеделник.


 Губернатор на Пенсилвания Джош Шапиро


 51-годишният Хапиро има значителен опит в надпреварата с други демократи в най-важния щат - Пенсилвания. Шапиро изпревари кандидата за президент на демократите от 2016 г. Хилари Клинтън, когато се кандидатира за главен прокурор, и надмина Байдън, когато спечели с голяма разлика в надпреварата си за губернатор през 2022 г.




Шапиро за пръв път се издигна на националната сцена като главен прокурор на щата заради шумното разследване на сексуалните посегателства в Католическата църква и борбата за защита на изборите в щата му след вота през 2020 г., когато бившият президент Доналд Тръмп се бореше да ги отмени. Сега той се занимава с може би най-важния момент в политическата си кариера, тъй като се справя с последиците от опита за убийство на Тръмп, който се случи в неговия щат.

При кандидатирането си през 2022 г. той се радваше на сравнително висока подкрепа от републиканците в сравнение с други демократи и поддържа приличен рейтинг на одобрение от другата страна на пътя.

Шапиро заяви в изявление в неделя, че подкрепя Харис за президент.


 Сенатор Рафаел Уорнок от Джорджия


 Преди да се включи в националната политика, 54-годишният Уорнък е пастор в баптистката църква „Ебенезер“ в Атланта и се радва на влиянието и историческото значение на това, че говори от амвона на църквата на Мартин Лутър Кинг младши, една от най-известните в Америка.



Оттогава насам той многократно е подлаган на изборно изпитание в ключов щат, в който се водят битки. От 2020 г. насам Уорнък е участвал в изборите пет пъти: веднъж на първичните избори на демократите, два пъти на общите избори и два пъти на втория тур - и всеки път е завършвал на първо място.

Той е първият чернокож, избран за сенатор от Джорджия - и издигането му в националната листа най-вероятно ще активизира чернокожите избиратели в САЩ, които според социологическите проучвания са се отдръпнали от Байдън.

Основен недостатък на напускането на Сената от Уорнък обаче е, че демократите ще загубят мястото, ако той е в печелившата президентска листа. Според закона на Джорджия губернаторът на щата Брайън Кемп, който е републиканец, ще назначи свой наследник, а той със сигурност ще назначи републиканец - това поставя под допълнителен въпрос способността на демократите да запазят малкото си мнозинство.

Уорнък заяви, че е „горд да подкрепи“ Харис в изявление в неделя вечер. 


 Губернаторът на Минесота Тим Уолц


 Уолц, 60-годишният губернатор на Минесота с два мандата, може да помогне на Демократическата партия да получи подкрепа в горната част на Средния Запад, където гласовете на избирателите от така наречената „синя стена“ в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган ще бъдат от решаващо значение за избора през 2024 г.




Участието на Уолц в листата може да помогне и за връщането на прогресивните избиратели в редиците на Демократическата партия. Уолц е използвал времето си като най-висш служител на щата, за да прокара множество прогресивни политики, включително защита на правата на абортите, легализиране на марихуаната за развлечение и ограничаване на достъпа до оръжия - постижения, които вероятно ще подсилят левия авторитет на листата.

Уолц похвали Байдън в изявление в неделя вечерта, но все още не е коментирал кампанията на Харис.  


 Губернатор на Мичиган Гретхен Уитмър


 52-годишната Уитмър ще предложи на избирателите губернатор от Средния Запад, който беше преизбран за втори мандат със значителна разлика, след като се превърна в противник на Тръмп. Тя беше на сцената на събитие в Детройт през 2020 г., когато Байдън се представи като „мост“ към Уитмър и други по-млади лидери. В крайна сметка тя попадна в неговия списък с кандидати за вицепрезидент.




В първите дни на пандемията от Ковида критиките на Уитмър към федералната реакция предизвикаха гнева на Тръмп. Той я заклейми подигравателно като „жената от Мичиган“. По-късно през 2020 г. ФБР осуети заговор за отвличането ѝ от мъже, които бяха ядосани от нейните спирания на Ковида.

Уитмър също така е известна с народния си нрав и колоритния си език. „Оправете проклетите пътища!“ - това беше призивът за митинг в първата ѝ кампания за губернатор. Fight Like Hell е името на нейния комитет за политически действия. Тя е приела и прякора „Голямата Грета“, който е популяризиран от детройтски рапър.  

Уитмър е казвала, че няма да се кандидатира за президент тази година. В понеделник тя подкрепи Харис в изявление, а по-късно заяви пред местната медия в Лансинг WLNS 6 News, че не би приела предложение да бъде кандидат за президент на Харис, ако такова бъде отправено.

„Не, не планирам да отида никъде“, каза Уитмър, когато я попитаха дали би приела такова предложение. „Няма да напусна Мичиган.“

ПОПРАВКА:  В предишна версия на тази статия неправилно е посочено кога Шапиро е избран за губернатор. Това е станало през 2022 г., а не през 2020 г.


Източник: nbcnews.com



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.07.2024 18:11

    Най подходящо вице за КАБАЛА Харис е Биг Майк, мъжът на Обама.

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби