21.07.2024 21:27

Байдън се оттегли от изборите в САЩ и подкрепи Камала Харис

Видян 801 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският президент Джо Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за втори мандат в САЩ. "В интерес на партията и страната ми" е, каза Байдън, по-малко от четири месеца преди американските президентски избори през ноември.

Това става по-малко от месец след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране, след като загуби от Байдън през 2020 г.

Байдън същевременно подкрепи в Х вицепрезидента Камала Харис - която към момента също желае преизбиране за поста си - като номинация на демократите тази година и призова даренията да се насочат към нея.

Националната конвенция на демократите, в Чикаго, е след по-малко от месец. След като спечели първичните избори за номинацията по-рано тази година, близо 4000 делегати на партията щяха да са сигурни, че ще гласуват за него на конвенцията на 19-22 август.

По правило обаче те не са длъжни, а решението на президента, освен че разързва напълно ръцете им, значи, че изборът им ще трябва да е друг. Теоретично изборът може да се спре и на друг човек: например губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, на Мичиган Гретчен Уитмър, на Кентъки Анди Бешиър или дори сенаторът от Аризона Марк Кели.

Мотивите

В последните дни - и особено след покушението срещу Тръмп в Пенсилвания миналата седмица - ключови фигури сред демократите призоваваха за тази стъпка. Източници на Ен Би Си уверяваха още в четвъртък, че кампанията е към края си и въпросът е не дали, а кога.

Източник на "Ройтерс", запознат със ситуацията, твърди, че към събота през нощта президентът още планирал да продължи с надпреварата, но заявил на екипа си в 13:45 източно време (т.е. 20:45 българск или под половин час преди тази публикация), че се оттегля. Така писмото на държавния глава сварило голяма част от екипа на Белия дом неподготвени.

В последните дни Байдън се самоизолираше, след като даде положителна проба за коронавирус, на практика оставила го извън активната кампания от сряда насам.

"Днес Америка има най-силната икономика в света", започва Байдън обяснението си в обръщение, публикувано в Х, изреждайки събития, които описва като постижения на мандата си: от здравеопазването до първия закон за контрол на оръжията от 30 години.

Байдън същевременно продължава: "Беше най-голямата чест на живота ми да служа като ваш президент. И макар да възнамерявах да търся преизбиране, вярвам, че е в интерес на партията и страната ми да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху това да изпълнявам задълженията си като президент за остатъка от мандата си."

Президентът ще се обърне към американците "по-късно тази седмица" (към момента на публикуване на изявлението по източното крайбрежие още е следобед), за да обясни мотивите си.
За пръв път от 1968 г. действащ президент се отказва от опита си да получи втори мандат. Тогава Линдън Джонсън се оттегля след представяне на първични избори в Ню Хемпшир далеч под очакваното и насред разделения при демократите (самият Джонсън внезапно се оказва президент, след като е бил вицепрезидент на Джон Кенеди, след убийството му; впоследствие печели един мандат).


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Байдън се оттегли от изборите в САЩ и подкрепи Камала Харис

Байдън се оттегли от изборите в САЩ и подкрепи Камала Харис

Американският президент Джо Байдън ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей