05.07.2024 09:51

България кеш няма да дава на Украйна: Борисов

Видян 381 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера се направи нов опит за инсинуация, че България ще дава кеш на Украйна, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вчера, по думите му, на закритото заседание на парламента във връзка със Срещата на върха на НАТО във Вашингтон се е изяснило, че изобщо не е става въпрос да се дават пари в брой на Киев.

"Затова са тези срещи на върха, ние сме партньори и страните членки имат различни виждания. Винаги сме били категорично за мир", подчерта Борисов.

Той се възмути от поредния опит "много манипулативно" да се уплашат българите, че едва ли не наши войски ще бъдат изпратени в Украйна.

"Винаги съм казвал, че българските войници ще защитават само територията на страната ни и в Украйна няма да ходят войници – това е гарантиран от нас", категоричен е лидерът на ГЕРБ.


„Хубаво е, че можа да се проведе изслушването за НАТО и модернизацията на българската армия. Доколкото си спомням, най-важните проекти, са направени по време на нашето управление. Опитът да се уплашат манипулативно българите, че ще ходят български войници в Украйна, не е добър. Вчера нов опит за инсинуация се направи, че България ще дава кеш на Украйна. Затова са тези срещи на върха, партньори сме там. И различните държави-членки имат различни виждания. Ние винаги сме категорично за мир”, каза още Борисов.


„Всичко, което ще влезе в тази декларация, понеже я имам. Всичко, което България направи в полза на Украйна, се остойностява. Ако дадем учители, пускаме фактура това да ни се плати. Завод да построим, в Украйна да инвестираме, на санаториум военни да вземем, всичко ще ни се плати. Да спрат да си играят със страховете на българите”, добави Борисов.


„Нека Доган и Пеевски си разменят реплики. По никакъв повод не съм говорил с Доган, не ми е работа, нямам му телефона. Ще направим всичко възможно в предстоящите избори, водейки битка с ДПС, да си върнем избирателите в тези райони, коментира Борисов.


"Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на Украйна", заяви преди това президентът Румен Радев.


Радев поясни, че отказал да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, защото никога не е заставал зад "неадекватни и безгръбначни позиции".


„Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, но точно затова считам, че правителството ни дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Не съм съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, не малка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията но, преди да сме получили заместващи образци“, каза Радев.


Той добави, че не приема правителството да превръща България „в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа“.


„Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида във Вашингтон, подчерта Радев.


В края на юни президентът отказа да води делегацията във Вашингтон, заради текстове в позицията, свързани с войната в Украйна. По-късно от Министерския съвет обясниха, че в нея няма нищо различно от това, което досега страната ни е заявявала.


Рамковите позиции, които страната ни ще защитава във Вашингтон, са одобрени в сряда от Министерския съвет. Документът е класифициран, което в този случай е нормално, обясниха от пресслужбата на кабинета. Като твърдят, че той отразява националният ни интерес.




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ярослава Магучих

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв