Свързани новини

28.10.2013 11:30

Българин първи в света с "Най-добра дипломна работа по икономика 2013"

Видян 1281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският студент в Дания, Борис Георгиев, който е магистър в Университета в Орхус спечели световната титла за "Най-добра дипломна работа по икономика 2013" на световната международната атлантическа икономическа конференция, която се проведе във Филаделфия, САЩ на 12 октомври. На финала бяха избрани само 4-те най-добри научни разработки в конкуренция със стотици кандидати от университети от целия свят. Конкурсът се провежда ежегодно под патронажа на най-влиятелните икономисти.


Тази година това е второ поредно участие на Борис Георгиев на световния финал, след като миналата година бе отново сред най-добрите 4 и зае второ място на състезанието в Монреал, Канада, нареждайки се след икономист от университета в Станфорд. Тази година обаче българинът успя да триумфира за първи път в историята на своя университет, спечелвайки първото отличие пред конкурентите от Станфорд, Университета в Калифорния - Бъркли и Университета в Сан Диего. Финалисти бяха от САЩ и Китай, като Борис Георгиев бе единственият представител от България, който някога е достигал два пъти до финала и го е печелил. Университетът в Орхус бе единственият Европейски университет, който намери място на финалите за втора поредна година, отново представляван от Борис Георгиев. Новината се отразява в The Wall Street Journal и редица датски медии, тъй като това е първа титла за датския университет и българина на този световен студентски форум.


Темата на дипломната работа е в сферата на финансовата икономика и оптимизирането на финансови портфолиа. В статията е разработен нов оптимизационен модел, който в последствие се тества и прилага на две алтернативни стратегии за инвестиране на капиталовите пазари, които демонстрират по-добра доходност. Иновативната академична работа ще бъде публикувана в престижния "Атлантически икономически журнал", където публикации имат редица световно известни икономисти. В момента Борис е последна година магистър, където учи магистратура по международно икономическо консултиране.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите