31.05.2016 12:37

Българската икономика остава една от най-неконкурентните в Европа

Видян 1547 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път, след 5 години стагнация, българската икономиката се отделя от дъното. Това показва Годишникът на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението в Швейцария, предаде БНР.


Въпреки покачването с 5 позиции през тази година, страната ни заема 50-о място от 61 икономики. Така тя остава една от най-неконкурентните, като с по-ниски показатели в Европа са само Гърция, Хърватия и Украйна.


Анализът на Центъра за изследване на демокрацията, който е официален партньор на Института за развитие на управлението,  показва, че отрицателно влияние върху конкурентоспособността на българската икономика продължават да оказват натрупаните лоши кредити и фалита на КТБ.


Нивата на безработицата също остават високи, въпреки понижението, което се наблюдава през последните две години. Това, съчетано с ниското заплащане, продължава да създава предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри и увеличение на дела на скритата икономика.


Според бизнеса, основните предимства на българската икономика продължават да бъдат благоприятният данъчен климат, квалифицираната работна ръка и ценовата конкурентоспособност. От Центъра за изследване на демокрацията посочват, че, за да се подобри ситуацията, е необходимо на първо място да се намерят дългосрочни решения, свързани със здравеопазването, демографската криза и образованието, трябва също да се укрепи и съдебната система, да се разнообразят доставките на газ, да се справим с енергийната бедност и да се премахнат предпоставките за енергийните монополи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци