Свързани новини

05.12.2013 15:16

Българските банки изместват гръцките

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

2013 г. се очертава като годината на българските банки. Или както казват в бранша – на тези с преобладаващо наше участие. Два от деветте трезора родна собственост (б.р. ако не броим и Д банк за десети) влязоха сред първите четири най-големи играчи на пазара.


Досега позициите в Топ 5 бяха дълги години еднакви. На първо място неизменно е Уникредит Булбанк, която е италианска, а най-голям акционер в нея при Кадафи беше Либия чрез свои фондове. ДСК, която пък е унгарска собственост, я следва по петите. До момента третата позиция беше на Обединена българска банка, която де факто е гръцка – на Националната банка на комшиите. След нея се разменяха гръцката Юробанк, на нашия пазар по-известна със старото си име Пощенска, и австрийската Райфайзенбанк.


В новото подреждане на база размер на активите, публикувано от Българската народна банка, третото място вече принадлежи на Първа инвестиционна банка. Навръх своята 20-годишнина тя взе под покрива си и средноголямата Юнион банк, основана от българи, впоследствие преминала в унгарски, а оттам – в баварски ръце. Днес тя отново е наша.


Четвъртото място е за Корпоративна търговска банка, която в минали години беше девета. Само през 2013 г. нейните активи са нараснали 25%, а отпуснатите кредити – двойно. За пет години ръстът на активите и собствения капитал е 4 пъти.


Едва пета остава Обединена българска банка, която затваря Първа група в класацията на БНБ. Веднага след нея намира място Райфайзенбанк, а седма е Пощенска банка. Десетката на лидерите се допълва от Централна кооперативна, френската Сосиете женерал, както и гръцката Пиреос.


Данните на БНБ показват и още един важен показател за доверието в българския финансов сектор и цялата система. Оказва се, че все по-големи спестявания населението и фирмите държат в левове, а не в алтернативни валути като евро, долар или популярния по време на най-лошата част от кризата швейцарски франк.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион