Свързани новини

06.04.2009 17:22

Без изборен туризъм за Европейски парламент

Видян 1188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чужденците, живеещи в България ще могат да гласуват на изборите за Европейски парламент, като в срок до 27 април подадат декларация за гласуване към съответните общини в страната, където се намират. Това съобщи днес Александър Александров, член на ЦИК за избори на Европейски парламент по време на първото заседание на ЦИК, предаде БГНЕС.


Зам.-председателят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че право на глас за евродепутати обаче ще имат само граждани, живели през последните три месеца на територията на ЕС. По този начин българските емигранти, които са били дълго време извън границите на съюза няма да имат възможност да гласуват. Условието за „ценз за уседналост“ ще ограничи и като цяло броя на гласуващите, обясни още Троянов. Кметовете на всички общини в страната ще трябва да определят място за избирателните секции до 12.04.2009 г., като гражданите ще имат възможност да обжалват това решение пред областният управител в тридневен срок, стана ясно още след заседанието. До 25 души ще бъде броят на членовете в районните избирателни комисии, съобщи още зам.-председателят на ЦИК. Той допълни, че тазгодишните мерки срещу порочната практика за купуване на гласове включват задължителните върху всички агитационни материали надписи, че купуването на гласове е престъпление. С решение на ЦИК се забранява на гласоподавателите да показват бюлетината с вота си. Партиите ще плащат значително завишени депозити в срок до 12.05.2009 г., преди да се регистрират в ЦИК. Сумата за една партия е 50 хил. лв., докато през 2007 г. е била 15 хил. лв.; за коалиция формациите ще плащат 100 хил. лв., докато преди им е струвало 20 хил. лв.; сумата за инициативните комитети е 15 хил. лв., съобщи още Троянов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак