Свързани новини

09.10.2012 16:10

БГ момичетата 2-ри в Европа по пушене

Видян 1921 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

123 акта са издадени за неспазване на забраната за пушене и има 81 наказателни постановления, като общата стойност е 19 700 лева, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Тя поясни, че извършените проверки са в периода 1 юни, от въвеждането на забраната, до 27 септември, като са проверени 71 546 обекта.



Издадени са 1470 предписания. Сред проверяваните обекти са 5024 детски и учебни заведения, 14 000 лечебни и здравния заведения, 17 000 обекта за обществено ползване, включително козметични зали, фитнес зали, гари и детски ясли.



Десислава Атанасова е категорична, че забраната за пушене е много положителна. Тя заяви, че няма да подкрепи внесените промени от депутати в парламента за отмяна на забраната.Атанасова изнесе тревожни данни за пушенето у нас, особено сред подрастващите. Според изследване сред 16-годишните български ученици, проведено за 2011 година, 66,4% са пушили поне една цигара в живота си, а 38,9% - поне една цигара в последните 30 дни.



Момичетата пушат повече от момчетата. 32,7% от момчетата признават, че са пушили в последните 30 дни, а от момичетата - 45%.



Българските юноши са на 4-то място сред 36 европейски държави по пушене, като българските момичета са на 2-ро място сред връстничките си в Европа, съобщи Атанасова и изрази надежда поне малък процент от тях да се включат в организирания национален ученически конкурс срещу тютюнопушенето. Тя обяви, че конкурсът „Проектът на нашия клас за живот без тютюн" предвижда големи награди.



Депутатът Моника Панайотова съобщи, че заедно с евродепутат Илиана Иванова са се ангажирали с приобщаването на все повече млади хора към непушачите. Целта на инициативите е да бъдат активирани младежите по посока среда без тютюнев дим. Такава инициатива - „Предай нататък", предвижда ученик непушач да формира фокус група от трима съученици пушачи и в продължение на 3 месеца да бъде постигнат 100%-ов отказ от цигарите. После един от тези, който се е отказал да пуши, да стане наставник на други.



Предвижда се и посещение в Европейския парламент и запознаване на място с работата на евродепутатите и живота на младите хора.


Моника Панайотова изтъкна, че средният процент за ЕС на пушачите между 15 и 24 години е 29, докато в България е 37%.



Панайотова е убедена, че такива инициативи и кампании ще имат много позитивно въздействие. Чрез положителен пример се оказва намаляване на потребители на тютюневи изделия сред младите хора.



Националният ученически конкурс се организира за 5-та година. Надпреварата ще продължи до 14 април 2013 година. Официалното награждаване на победителите ще се проведе на 13 май 2013 - Световният ден без тютюнев дим.


В предишните издания на конкурса със свои проекти и художествени творби са се включили близо 13 200 ученика и над 400 техни учители от цялата страна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак