Депутатите приеха на първо четене три законопроекта, предвиждащи Бюрото по защита, което в момента е към главния прокурор, да бъде върнато като структурата на Министерството на правосъдието, предаде Медиапул.


Предложението не беше подкрепено само от ГЕРБ и ДПС. 


Точката бе включена в дневния ред на депутатите за сряда по искане на „Демократична България“ (ДБ), която е вносител на един от законопроектите. Другите два са на „Има такъв народ“ (ИТН) и „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ).


Предложението на ИТН е Бюрото да стане специализиран отдел към Министерството на правосъдието с името "Бюро по защита на застрашени лица", а решението кои лица да се охраняват, да се взима от Съвет по защита с мнозинство 2/3 от членовете му. Хората на шоумена Слави Трифонов предвиждат едномесечен срок, в който Бюрото да премине към министерството, ако поправките бъдат приети окончателно.


От ДБ и ИБГНИ пък предлагат Бюрото да премине към Главната дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието.


Трите партии смятат, че Бюрото няма място в прокуратурата и естественото му място е в Министерството на правосъдието. Според тях в сегашната ситуация се нарушават принципите за разделение на властите.


Самото Бюро беше под ръководството на Министерството на правосъдието до 2014 година, когато премина към главния прокурор.


В момента Бюрото би трябвало да охранява основно свидетели, но след като