Свързани новини

30.12.2014 14:20

Бизнес климатът се влошава през последния месец на годината

Видян 1045 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През декември 2014 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1,1 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-неблагоприятните мнения на стопанските ръководители в строителството и търговията на дребно. Това показват бизнес анкетите на Националния статистически институт, съобщава money.bg.


В промишлеността бизнес климатът се повишава с 2,4 пункта в сравнение с ноември, което се дължи на леко подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.


Очакванията им обаче не са съпроводени с намерение за допълнително наемане на персонал.


Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 58,4 и 28,1% от предприемачите.


По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


През декември съставният показател „бизнес климат в строителството" спада с 8,2 пункта поради по-песимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.


Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, като през последния месец се регистрира намаление на негативното влияние на първия от тях.


Относно продажните цени в строителството мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


При търговията на дребно показателите се понижават с 4,6 пункта спрямо ноември, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците.


Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани и се дължат на несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей