Свързани новини

07.04.2013 17:15

БНБ: Дянков искаше да грабне 2 млрд. от пенсиите

Видян 2170 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фискалният резерв на страната е 5 милиарда лева, обяви управителят на БНБ Иван Искров в рядко интервю пред bTV. Той пропусна да спомене, че след плащането на 850 млн. лв. по заема, който бе взет в последния ден от управлението на ГЕРБ и който трябва да се погаси през август, хазната ще се поопразни отново.

Искров обаче призна, че предишното ръководство на финансовото министерство е опитвало да посегне на двата милиарда лева от Сребърния фонд, но е било спряно от Националната банка и Комисията за финансов надзор. Управителят на БНБ описа механизма, по който Симеон Дянков действал: „Не съм предполагал колко сме били прави да заложим независимост на Комисията и да се изпробва механизмът. То не беше опит за подчиняване, за експерименти и накрая опит да се подчини Сребърният фонд. Имаше и поръчкови проверки, но КФН устоя", каза Искров. По думите му днес фискалният резерв „не е драма - той е почти 5 милиарда лева, а щеше да е с 3 милиарда по-надолу, ако не беше Комисията за финансов надзор".

Припомняме позабравената идея на Дянков, която беше първо приета, а после след бурна реакция беше забравена от кабинета на ГЕРБ, да се инвестират част от активите на Сребърния фонд, който е гарант за изплащането на пенсиите у нас, с цел по-висока възвращаемост. 

Цял месец управляващите ни убеждаваха, че в БНБ парите били „мъртви”, без да погледнат действащие частни пенсионни фондове, които бележат резки загуби и не увеличават парите на хората в годините на криза. Опозицията тогава се обедини против тази „финансова стратегия” на правителството, а след това дойдоха и критики от страна на Европейската централна банка по молба на БНБ. Така парите за пенсии все пак бяха спасени, макар спорадично да се бъркаше в касичката, наречена Сребърен фонд, особено през последната зима.





Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със