25.10.2024 11:22

БРИКС има значителна тежест в съвременния свят: Гутериш

Видян 625 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световното семейство на нациите действа по същия начин като обикновените семейства, което означава, че понякога има трудности и спорове, заяви руският президент Владимир Путин в отговор на сравнението, направено от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.


Путин и Гутериш разговаряха в четвъртък на срещата на върха на БРИКС в руския град Казан. Те обмениха мнения за начина, по който си взаимодейства световната общност, като ръководителят на ООН призова БРИКС да функционира като семейство, което работи заедно за постигане на общи цели.


„Споменахте, че всички ние трябва да представляваме едно голямо семейство - отвърна руският президент, - и именно така живеем. В семействата, за съжаление, има разногласия, скандали, разделяне на имущество. Понякога те дори се бият."
БРИКС има за цел да положи основите на сътрудничеството и да "създаде добронамерена атмосфера в нашия общ дом “, продължи Путин, като обеща да продължи да ангажира ООН за постигането на тази цел.


В речта си Гутериш отбеляза, че БРИКС има значителна тежест в съвременния свят и може да постигне голям напредък в решаването на проблемите, пред които е изправено цялото човечество.


"Приветствам вашата ценна ангажираност и подкрепа за многостранността и решаването на международни проблеми “, каза Гутериш. "Нито една група и нито една държава не може да действа самостоятелно или изолирано. За да се справим с глобалните предизвикателства, е необходима общност от нации, които работят като едно глобално семейство."


Ръководителят на ООН набеляза четири ключови области, които според него се нуждаят от подобрение. Те обхващат международната финансова система, която той нарече "остаряла, неефективна и несправедлива „ спрямо развиващите се страни, борбата с изменението на климата, по-широкия достъп на страните до модерни технологии и “укрепването на механизма на мира “, което според Гутериш изисква по-стабилен Съвет за сигурност на ООН и глобално намаляване на въоръженията.


В речта си по-рано през деня Путин заяви, че ООН трябва да се реформира, за да бъде в крак с глобалните промени и да предложи по-голямо представителство на развиващите се страни. Гутериш подкрепи тази идея.


Пламен Валентинов


 Снимка: Ройтерс



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 03 ноември 21:00ч.

Черно злато 2011 г. ‧ Военен/Приключенски филм ‧ 2 ч 10 мин

Режисьор: Жан-Жак Ано
В ролите: Антонио Бандерас Емир Несиб Марк Стронг Sultan Amar Таар Раим Prince Auda

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Склонни сте да изпълнявате допълнителна работа

Склонни сте да изпълнявате допълнителна работа.