По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна доказа, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос.

Свързани новини

27.05.2024 09:22

Членството на България в НАТО е гаранция за сигурност: Главчев

Видян 709 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност", заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна доказа, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред юли, съобщава БНР. Украйна е сред основните акценти във всички заседания на комисиите.



Част от препоръките в докладите на Комитета по отбрана към Парламентарната асамблея със сигурност ще влязат и във финалните решения на срещата на върха на НАТО в САЩ през юли. Рик Ларсън – американски конгресмен и докладчик към парламентарната асамблея на НАТО по войната и съюзническата подкрепа за Украйна заяви, че към момента финансовият принос за Украйна е за общо над 200 милиарда долара. Но, както посочва докладът, Украйна има стратегически и тежки предизвикателства от гледна точка на боеприпаси и човешка сила. И макар основната тежест да е за украинците, страните членки могат да отговорят на нуждите. Рик Ларсън цитира статистика, че Украйна се нуждае от 12 000 танка, 3 милиона артилерийски снаряди и това трябва да се направи от съюзниците на НАТО. Рик Ларсън директно обяви, че процесът е бавен, а времето да се действа е сега.


"Трябва да се предоставят модерни боеприпаси, бойни танкове за пехотата, леки оръжия, куршуми, оборудване за разминиране. Заедно с няколко други членове от делегацията на асамблеята на НАТО се застъпихме пред американския министър на отбраната с писмо, в което подкрепяме използването на предоставените от САЩ оръжия на Украйна на руска територия. При определени условия. Това е пряко свързано с неспособността на Украйна да отговори за неотдавнашната руска така над Харков. Съюзниците трябва да продължат да гарантират и разширяват тренировъчните програми за Украинската армия. Ключова остава програмата за обучение на пилоти на Ф-16. Всички трябва да допринесат за новосъздадения съвместен център за обучение и анализ в Полша, за да помогнат за запълването на празнините в учебните програми на украинските пилоти. Трето - съюзници трябва да стимулират местната отбранителната промишлена продукция. За да е сигурно, че Украйна посреща нуждите. И а и за да се сигурно, че и страните членки попълват своите запаси. Съюзниците трябва да осигурят многогодишни договори с отбранителната индустрия като знак за постоянната си ангажираност. На срещата във Вашингтон съюзниците трябва да подкрепят засилената роля на НАТО в координирането на помощта за сигурност и обучение за Украйна. Нужна е подкрепа за многогодишна финансова рамка за подкрепата. Съюзниците трябва да засилят и двустранните си разговори с Украйна за финансовата подкрепа на армията."


Йехор Черниев от украинската парламентарна делегация отбеляза, че въпреки усилията за напредък на Русия в украинските територии, армията на Украйна се реформира за членство в НАТО. По време на срещата в София на парламентите от НАТО Черниев настоя и онова, за което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни в интервю - страните, които дават оръжие на Украйна да ѝ позволят да го използва, за да атакува цели на руска територия.


"Ние се нуждаем от подкрепата на вашите държави. Всеки ден ни бомбардират с високоточни ракети, с дронове. В района на Харков знаехме къде и кога Русия натрупа военната си мощ близо до нашите граници. Но не можехме да ги ударим, защото не ни беше разрешено. А руските системи в същото време удрят на наша територия. Не искаме да удряме Москва или Кремъл, а само легитимните военни цели. Искаме само да демилитаризираме районите до нашите граници. Украйна успя да увеличи своето производство на снаряди. Но нямаме финансови средства, за да го правим. Изразходвахме ги всичките пари от данъци и мита за храна и униформи на военните. Затова молим вашите държави да организират съвместно производство в Украйна. Дори сте добре дошли в Киев. Вероятно все още равнището на производство на муниции в Европейския съюз не може да задоволи и нужните на Украйна, и за попълване на европейските запаси след тези две години инвазия. Затова искаме да създадем съвместни предприятия с вашите компании на територията на Украйна, които да ускорят нашето производство. Тези средства са ни нужни вчера, а не днес."


Не само за Украйна, но и за защитата на страните от НАТО стана дума по време на двудневните заседания на Асамблеята. НАТО препоръча страните от източния фланг да развиват системите за ПВО по натовски стандарти. Да увеличат и разходите за отбрана с поне два процента като начало. Да се инвестира в иновации, страните членки да работят по-интегрирано за противовъздушната отбрана. Включително и новите заплахи от балистични ракети в Европа. Да се инвестира



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог