Учените предлагат да се построи стена на смъртта на Луната

Свързани новини

11.05.2024 07:45

Да се построи стена на смъртта на Луната, за да се поддържат астронавтите във форма: Учените

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Карнавалните шоута може да са малко вероятен източник на научно вдъхновение, но според някои изследователи в тях може да се крие ключът към бъдещите лунни колонии.



За да поддържат жителите на бъдещата лунна база в добра форма и здраве, учените от университета в Милано препоръчват ежедневно да тичат около „Стената на смъртта“.



Може би сте запознати с тези страховити конструкции като кръгли стени, които се заобикалят от смелчаци с мотоциклети.


Изследователите обаче откриват, че хоризонталното бягане около стената може да създаде достатъчно изкуствена гравитация, за да поддържа костите и мускулите здрави.



Те дори предлагат жилищата на Луната да бъдат кръгли, така че обитателите им да могат да тичат около стените на собствените си домове.  


 Когато хората прекарват дълги периоди от време в условия на ниска гравитация, мускулите и костите им започват да отслабват поради липса на употреба.



При продължителни периоди това може да доведе до сериозни здравословни проблеми и да попречи на астронавтите да работят.



Водещият изследовател Алберто Минети, професор по физиология в Миланския университет, заяви пред MailOnline: „Ниската гравитация намалява много важни функции на организма, което води до загуба на мускулна маса, загуба на костна плътност, влошаване на сърдечно-съдовата ефективност [и] намаляване на нервния контрол“.  


Сегашните астронавти на МКС използват машини за съпротивление, за да симулират тегло, така че да могат да предотвратят влошаващите се ефекти на безтегловността.



Но тъй като НАСА започва сериозно да се занимава с изпращането на хора на Луната с мисиите „Артемида“, започва търсенето на по-добро решение.



През далечната 1968 г. в епичния филм на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея“ астронавтите си представят, че могат да тичат из вътрешността на въртяща се космическа станция.


С помощта на наета „Стена на смъртта“, ластици за скачане с бънджи и височина 36 метра (118 фута) изследователите проверяват дали астронавтите могат да се упражняват по същия начин.


На Земята никой човек не може да тича достатъчно бързо, за да се задържи в хоризонтално положение върху Стената на смъртта като мотоциклетист.



Но с еластични ленти, които държат 83% от теглото им, за да симулират гравитацията на Луната, участниците успяха да започнат да тичат без помощ само за пет до осем опита.



Двамата участници в теста успяха да тичат със скорост до 14,5 мили в час (23 км/ч) в продължение на няколко обиколки на 30-метровата обиколка.


От решаващо значение е, че изследователите откриват, че всяко стъпване на стената предизвиква удар, който е около два до три пъти по-голям от телесното тегло на участника.



Това е еквивалентът на силата, генерирана при бавно бягане или бърз джогинг на Земята.



Това е и достатъчно сила, за да попречи на тялото да абсорбира отново калция от костите - нещо, което с времето отслабва организма.


 Източник: dailymail.co.uk


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева

Ще се опитвате да правите много неща едновременно

Ще се опитвате да правите много неща едновременно и не,