Свързани новини

19.08.2014 11:35

Дават на прокурор 4 фирми, наели незаконно деца

Видян 1080 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инспекцията по труда дава на прокурор четирима пловдивски работодатели, които са наели незаконно на работа деца, съобщи директорът Атанас Чернаев. Хлапетата били без разрешение от трудовите инспектори и без договори. Проверяващите ги засекли в баничарница, ресторант, автомивка и във фирма за охрана и сигурност.


И в четирите случая тийнейджърите имали навършени 16 години, но не и пълнолетие. Чернаев уточни, че момчето в охранителната фирма не е било гард. Работодателите не са имали задължителното разрешение от Инспекцията по труда, което се изисква за наемане на деца, съобщава "Марица". Тъй като това е престъпление по Наказателния кодекс, всички подобни случаи ние подаваме в прокуратурата, обясни Чернаев. Магистратите ще преценят дали да се търси наказателна отговорност от работодателите или да им бъдат наложени административни санкции. Ако случаите приключат само с глоби, размерът ще е между 1500 и 15 000 лв. за всяко от момчетата.


Общо 52 разрешителни за работа на непълнолетни е издала това лято Инспекцията по труда под тепетата. Най-много са за секторите услуги и търговия. Най-често тийнейджърите носят таблата в заведения или продават сладолед и царевица по улиците.


За да получи картбланш да наеме дете, работодателят трябва да представи набор документи. Задължително е дейността да не е опасна за здравето. Прилагат се оценка на риска, становище от Службата по трудова мицина, а джипито на детето също трябва да се произнесе дали то може да работи на предлаганата длъжност, и да оформи медицинско. Абсолютно забранен е нощният труд.


Преди години трудовите инспектори под тепетата издаваха по над 200 разрешителни на сезон. Според Чернаев обаче драстичната разлика сега не е в полза на незаконното наемане. По-скоро поради икономическата криза работодателите не взимат младежи, а на непривлекателна и ниско платена работа наемат възрастни безработни, тъй като те са достатъчно на пазара на труда, каза той.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак