11.09.2024 09:23

Дебатите Тръмп- Харис: Както се случи

Видян 463 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двамата основни кандидати за президент на САЩ - демократката Камала Харис и републиканецът Доналд Тръмп - се изправиха в първи телевизионни дебати, организирани от ABC във Филаделфия, щата Пенсилвания.

Тръмп с лекота спечели първичните избори на своята партия, за да търси реванш на състезанието през 2020 г. с Джо Байдън, само за да види как демократите принуждават Байдън да се откаже от надпреварата само няколко седмици след дебата им на 27 юни по CNN. След това Демократическата партия провъзгласи Харис, вицепрезидент на Байдън, за свой избран кандидат.

Дебатите се провеждат по правилата, изискани от кампанията на Байдън. Това включва липса на аудитория в студиото и забрана за прекъсвания, което Харис се опита да промени безуспешно.


В заключителното си изказване Тръмп постави под въпрос досегашната работа на Харис и новите ѝ обещания.

„Тя просто започна с думите, че ще направи това, ще направи онова, ще направи всички тези прекрасни неща... Защо не ги е направила? Тя е там от три години и половина“, каза бившият президент.

„Това, което тези хора направиха с нашата страна... те унищожават страната ни. Най-лошият президент, най-лошият вицепрезидент в историята на нашата страна“, добави той.

В заключителното си изказване Харис заяви, че опитът ѝ като прокурор я прави идеален кандидат да ръководи страната, като се зарече да защитава „правата и свободите“ на американците.

„Аз ще бъда президент, който ще защитава нашите основни права и свободи, включително правото на жената да взема решения за собственото си тяло, а не правителството да й казва какво да прави. Ще ви кажа, че започнах кариерата си като прокурор. Бях окръжен прокурор, бях главен прокурор, сенатор на Съединените щати, а сега и вицепрезидент. Имам само един клиент: народът.“


Харис подчерта, че подкрепя решението на Байдън да се изтегли от Афганистан, представяйки го като историческа стъпка за прекратяване на „безкрайната война“, която е в тежест на американските данъкоплатци. Тя също така прехвърли вината за излизането от контрол на ситуацията в близкоизточната страна върху това, което според нея е „една от най-слабите сделки, които можете да си представите“ с талибаните, сключена от Тръмп.

Тръмп парира, като заяви, че е готов да преговаря дори с талибаните, за да спаси живота на американските войници. Според републиканеца споразумението е било изключително ясно и е дало конкретни инструкции за изтеглянето, но администрацията на Байдън го е „провалила“.

„Споразумението беше прекратено от нас, защото те не направиха това, което трябваше да направят“, каза той и определи изтеглянето като „най-срамния момент в историята на нашата страна“.

„Между другото, това е причината Русия да нападне Украйна. Защото видя колко некомпетентни са тя и нейният шеф“, добави Тръмп.


Израел има пълното право да се защитава срещу Хамас, но начинът, по който го прави, е от решаващо значение, като се имат предвид многобройните цивилни жертви в Газа - каза Харис.

„Тази война трябва да приключи... Нуждаем се от споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците“, подчерта тя, като изрази подкрепа за решение за две държави, което да позволи мирно съжителство между Израел и Палестина.

Междувременно Тръмп заяви, че войната между Израел и Хамас никога не би избухнала, ако той е бил президент. Той обвини Харис, че „мрази Израел“, като посочи, че вицепрезидентът е пропуснал основната реч на министър-председателя Бенямин Нетаняху в Конгреса. „Ако тя е президент, вярвам, че Израел няма да съществува до две години“, добави той.

Харис отвърна на удара, заявявайки, че ако Тръмп наистина е прекратил конфликта за 24 часа, то това би било само защото „той би се отказал“. По-нататък тя изтъкна предполагаемия си опит в консолидирането на западната подкрепа за Украйна.

„Ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да седи в Киев“, каза тя.

„Благодарение на работата, която аз и други хора свършихме, ние обединихме 50 държави, за да подкрепим Украйна в нейната справедлива защита, и благодарение на нашата подкрепа, благодарение на въздушната отбрана, боеприпасите, артилерията, копията, танковете „Ейбрамс“, които осигурихме, Украйна стои като независима и свободна страна.“


 Тръмп заяви, че ако е бил президент, е щял да предотврати конфликта в Украйна, като се зарече да го прекрати още преди да положи клетва. На въпроса дали иска Киев да спечели конфликта, републиканецът отговори, че иска „войната да спре“.


„Хората биват убивани с милиони. Това е много по-лошо от цифрите, които получавате“, твърди той.


Тръмп увери, че е установил добри отношения както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския Владимир Зеленски, твърдейки, че Байдън не е успял да го направи, защото не е уважаван.


„Когато видях, че Путин струпва войници на границата с Украйна, си казах: „О, той сигурно преговаря; това трябва да е силна точка в преговорите“. Е, това не беше така. Защото Байдън нямаше представа как да разговаря с него... И това само се влошава и може да доведе до Трета световна война“.


Харис твърди, че световните лидери „се смеят на Доналд Тръмп“.


„Говорила съм с военни лидери, някои от които са работили с Вас, и те казват, че сте позор“, каза тя на Тръмп.


Тръмп повтори обвинението си, че демократите може да са частично отговорни за опита за убийство срещу него преди два месеца.


„Вероятно получих куршум в главата заради нещата, които казват за мен“, заяви той, обвинявайки съперника си от Демократическата партия и президента Джо Байдън, че насърчават реторика, която може да е насърчила стрелеца.



Тъй като Тръмп обвини администрацията на Байдън, че се справя зле с миграцията, Харис заяви, че подкрепя законопроекта за повишаване на сигурността на границите.


„Знаете ли какво се случи с този законопроект? Доналд Тръмп се обади по телефона... на някои хора в Конгреса и каза „убийте законопроекта“. Той предпочете да се захване с проблема, вместо да го [реши]“, каза тя.


Тръмп удари по граничната политика на демократите, заявявайки, че имигрантите „превземат градовете... влизат насилствено“. Той се позова и на странен слух, че мигранти от Хаити убиват и изяждат домашни котки в Охайо, който преди това въвлече в полемика неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс.


„В Спрингфийлд те ядат кучетата; хората, които дойдоха, ядат котките... ядат домашните любимци на хората, които живеят там. Ето какво се случва в нашата страна и това е срамно“, заяви бившият президент.


Водещият заяви, че ABC News се е свързала с управителя на града, който настоява, че няма „достоверни съобщения за конкретни твърдения за наранени, пострадали или малтретирани домашни любимци от лица от имигрантската общност“.


Пламен Валентинов





Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Започна ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу ковид

Започна ваксинирането срещу новите варианти на Ковид

Започна имунизационната кампания срещу ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Може би е добре да си починете от самите себе си

Може би е добре да си починете от самите себе си. Удачен