Свързани новини

06.12.2012 12:30

Депутатите искат анкетна комисия

Видян 1005 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

62-ма народни представители поискаха създаването на временна анкетна комисия, която да проучи сигналите за дейността на Фонд „Научни изследвания”, предаде „Фокус”. На брифинг в парламента депутатът от ДПС Лютви Местан обяви, че с подписите на депутатите от ДПС, Коалиция за България и един независим народен представител ще искат създаването на комисия от 11 членове – по двама от всички парламентарни групи и един независим депутат. Предложението е срокът на комисията да е един месец.


Никога научната общност в България не е била разтърсена от толкова сериозен скандал, подчерта Местан. Средствата за Фонд „Научни изследвния” са намалени на 4 пъти – от 60 млн. лв. за 2008 г. (по време на управлението на тройната коалиция) на под 15 млн. лв. за 2012 г. Управляващите не могат да имат за алиби финансово-икономическата криза, заяви депутатът. Той попита как са одобрени проектите, спечелили финансиране от фонда. Властта извежда нови принципи – приближеност до министъра, властова сервилност, академично погалване, коментира депутатът. Местан попита и защо министърът на образованието Сергей Игнатов крие рецензиите, въз основа на които са оценени проектите.


Скандалът вече е международен, отразен е в списание „Нейчър”, учените са сезирали и главния научен секретар на Европейската комисия. Българският парламент не може да остане глух за повика на българските учени, подчерта Местан.


Михаил Миков от Коалиция за България посочи, че този скандал говори за незаконност и самозабравяне. Дописват се правила, замазват се скандални случаи, коментира той. Алиосман Имамов от ДПС заяви, че заради този случай България ще получи много по-трудно средства за наука по евентуална оперативна програма за образование и наука в следващия програмен период. Според депутатите отговорността за скандала с Фонд „Научни изследвания” не е само на директора на фонда проф. Рангел Гюров, а най-малко на министъра на образованието. Очакваме реакцията на министър-председателя, подчерта Лютви Местан.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със