Свързани новини

30.09.2013 10:42

До две чанти безплатно в градския транспорт, предвиждат промени

Видян 1189 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо две чанти – всяка със сбор на страните от 140 сантиметра ще може да пренася пътник по време на пътуването си в обществения транспорт. Това предвижда новата наредба, одобрена от  Столичния общински съвет на вчерашното заседание. Право на безплатен превоз, ако отговарят на условията, имат и музикалните инструменти, за които сега трябва да се дупчи билет.  Безплатно ще пътуват количките с бебета или на хора с трайни увреждания, но ако те се превозват без хора в тях - ще се плаща билет.  Цената на едно пътуване ще остане 1 лев, както и няма да се променят цените на картите и талоните, предвижда предложението за нова наредба.


Промените засягат и пътуването на котките и другите малки бозайници – домашни любимци. За тях няма да се префортира билет, ако те се превозват в кутия или клетка със сбор на страните до 140 сантиметра.  Освен това препоръчителното до момента ставане от местата за инвалиди или майки с деца или бременни жени вече ще стане задължително.


Предвижда се притежателите на карти, издадени по редовна тарифа – персонализирани и неперсонализирани, както и на картите за метро да могат да ползват паркингите на метрото за безплатно паркиране в рамките на работното му време.


Ските и щеките в сак, както и скейтбордовете, сноубордовете или шейните ще могат да се превозват в рейса без пари, стига да не пречат на останалите пътуващи. Отговорност обаче на пътника ще е хигиената в превозното средство, ако багажът или спортните посочия го замърсят.


В автобусите, трамваите, тролеите и метрото няма да могат да се превозват предмети, които биха замърсили превозното средство, обемисти предмети, лица поставени под карантина или такива, които са с мръсни дрехи, което също би замърсило превозното средство. На пътниците ще бъде забранено свиренето на музикални инструменти в превозното средство, силното слушане на музика, събирането на дарения, просията, пропагандната дейност, както и преотстъпването на превозните документи на други лица или оставянето им в превозното средство.


Акта за нередовен пътник ще стане 100 лева, но ако до три дни след съставянето му нарушителят реши да го плати, ще заплаща 20 лева вместо 100.


Учениците и студентите, които в началото на учебната година са без бележници и студентски книжки, могат да си издават или зареждат картите за пътуване за месец срещу служебна бележка или уверение от училището и университета.


Новата наредба ще влезе в сила от началото октомври.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Наред с материалната сигурност

Наред с материалната сигурност, днес ще търсите и