31.12.2008 10:29

До юни или преборваме мафията, или клауза

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Теоретично предпазна клауза може да бъде наложена до януари 2010 г., така е записано в Договора за присъединяването ни към Европейския съюз. От усилията на всички нас зависи това да не се случи.
Това казва пред вестник "24 часа" министърът на правосъдието Миглена Тачева. "Ако до юни 2009 г., когато ще излезе основният доклад на Еврокомисията, съумеем да покажем видими резултати, че се справяме с корупцията и организираната престъпност постоянно, а не епизодично, от доклад на доклад, няма да имаме основание за притеснение", смята Тачева. Според нея "не става въпрос за влезли в сила присъди, а за качествено разследване, убедителни доказателства и аргументирани обвинителни актове. Има ли такива, във всички случаи ще има и присъди". Министърът смята, че "като цяло отговорни за правилното изразходване на средствата, отпуснати от ЕС на България, са органите, които администрират и контролират процеса". "Съдебната власт има роля при наличието на данни за извършени престъпления във връзка с парите от еврофондовете - да бъдат образувани наказателни дела и да бъдат извършени професионални действия по разкриването им. Това предполага специализирано обучение на разследващите по този вид сложна престъпност. Трябва да подчертая, че сътрудничеството между Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и магистратурата е изключително интензивно. Има тенденция за все по-добри резултати от това сътрудничество, образувани са нови производства, внесени са обвинителни актове и са налице първите присъди за злоупотреби с финансови средства на общността", подчертава Тачева. Тя смята, че "след направенитезаконодателни промени и организационните мерки, предприети от ВСС, за по-ефективна, по-прозрачна и по-отчетна съдебна система, Еврокомисията очаква от нас конкретни резултати от прилагането им и ефективна екипна работа на разследващите органи в борбата им с всички форми на тежката престъпност". На въпрос дали парламентът ще гласува предложения от нея закон за амнистия месеци преди избори Тачева отговаря: "През последните 10 г. във всички страни - членки на ЕС, и особено в новоприетите държави с изключение на България бяха приети различни по обхват и критерии закони за амнистия и освобождаване от изтърпяване на наложени наказания. Във всички тях, както и унас, криминогенната обстановка продължава да бъде усложнена. Амнистията е акт на висша държавна милост и правомощие от изключителната компетентност на Народното събрание. Като институт на наказателното право тя се прилага тогава, когато се прецени, че има необходимост от това. Независимо че през последните години въпросът за ръста на престъпността е широко коментиран и болезнен за обществото, амнистията е необходима, защото ще се заличат някои несправедливости, породени от честите промени в наказателните закони и съдебната практика". /БГНЕС


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци