Свързани новини

28.02.2009 10:45

Доларът ще продължи да расте, докато не приключи паниката на финансовите пазари

Видян 1457 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доларът ще продължи да расте спрямо основните световни валути, докато не приключи паниката сред инвеститорите на финансовите пазари по света, смята президентът на американския Център за изследване на икономическата политика Гилермо де ла Дехеса, цитиран от агенция БГНЕС.


„Укрепването на долара спрямо всички световни валути на фона на ожесточаващата се криза в САЩ може да се нарече като съвременен парадокс. Но тенденцията ще се запази дотогава, докато не се успокоят финансовите пазари”, каза той в интервю за агенция „Новости”. Вероятната нестабилност на пазарите, която поддържа долара, може да продължи до две години, смята икономистът. Според него, феноменът ръст на долара е продиктуван изключително от паническите настроения на всички борси по света, което се изразява в бягство на капитала в държавни ценни книжа на Федералния резерв на САЩ. „Крахът на американския инвестиционен гигант Лемън Брадърс до такава степен потресе инвеститорите, че всички се хвърлиха да спасяват капиталите си в облигации на ФР. Това послужи като единствен мощен стимул за ръст на долара”, каза Дехеса. Държавният дълг на САЩ през 2008 г., когато се разрази кризата на Уол Стрийт, придобила след това глобален характер, се увеличи с 48%. През миналата година той е достигнал 5,8 трилиона долара, а в представения нов проектобюджет ще нарасне до 8,3 трилиона долара. „Бягството на капитала в книжа на ФР ще продължи, защото те остават най-сигурните и ликвидни в света финансови инструменти. Ако има спасително пристанище, то това са държавните облигации на САЩ”, смята Дехеса. По думите ма, САЩ вече са акумулирали в свои държавни ценни книжа 42% от всички суверенни фондове по света. Но най-големите световни инвеститори, като, например, Китай, са принудени да съкратят външните инвестиции, за да отпуснат ресурс за вътрешните антикризисни програми. Затова САЩ в близка перспектива могат да се сблъскат с проблема за покриване на своя външен дълг чрез облигации, смята Дехеса. Влиятелният икономист не разделя гледната точка на редица анализатори, че увеличаването на външния дълг може да създаде поредния балон, подобен на ипотечния, който вкара страната в депресия. „Не, не виждам такива проблеми. При създаването на балони огромни средства се вкарват в инфраструктура, за емитирането на бонове не трябва практически нищо”, каза той. Дехеса е член на влиятелната неправителствена експертна група на 30-те, обществен директор на банка Сантандер, по-рано е бил вицепрезидент на Голдман Сакс Европа, МВФ и СБ.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв