Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на електрически превозни средства с батерии от Китай, съобщиха от институцията.

Свързани новини

04.07.2024 16:59

ЕК наложи временни мита върху вноса на китайски електромобили

Видян 629 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на електрически превозни средства с батерии от Китай, съобщиха от институцията. Комисията проведе разследване и заключи, че китайските компании за електроавтомобили са облагодетелствани от несправедливо субсидиране от държавата, което създава заплаха за производителите в ЕС.

Брюксел провежда консултации с китайското правителство с цел да бъде постигнато решение, което да отговори адекватно на опасенията на Европейския съюз и да е съвместимо с правилата на Световната търговска организация. Индивидуалните мита, приложими към тримата включени в извадката китайски производители, са:

BYD: 17,4%;
Geely: 19,9%;
SAIC: 37,6%.

Другите производители на електроавтомобили в Китай, които са съдействали на разследването на ЕК, ще бъдат отложени с мито от 20,8 %. Митото за китайските компании, които са отказали съдействие, 37,6%.

Временните мита за китайски електроавтомобили ще се прилагат от 5 юли 2024 г. за максимален срок от четири месеца. В рамките на този срок трябва да се вземе решение относно окончателните мита. Решението ще бъде взето чрез гласуване от държавите-членки на ЕС. Когато бъде прието, това решение ще направи митата окончателни за период от пет години.

Разследването на китайския пазар на електроавтомобили беше обявено от Урсула фон дер Лайен на 13 септември 2023 г. по време на нейната реч за състоянието на Европейския съюз. Решение се беше обосновано, че повишеният внос на електрически превозни средства на ниски цени от Китай за ЕС ще навреди на европейските производители.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Наистина ли да пиете редовно сок е толково здравословно?

Наистина ли навикът Ви да пиете сок е толкова здравословен?

Всички знаем, че пиенето на оптимално ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв