Ердоган предложи на Путин подновяване на договореностите за безопасното корабоплаване в Черно море

Свързани новини

25.10.2024 17:00

Ердоган предложи на Путин подновяване на договореностите за безопасното корабоплаване в Черно море

Видян 703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че колегата му Реджеп Ердоган е предложил подновяване на договореностите за безопасното корабоплаване в Черно море. Путин обаче все още не е имал време да разгледа документите.

Агенция Ройтерс припомня, че Турция и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш работят за осигуряването на по-свободно търговско корабоплаване в Черно море, части от които на практика станаха морска военна зона заради войната на Русия срещу Украйна.

Путин разговаря с Ердоган и Гутериш на срещата на върха на групата БРИКС в руския град Казан по-рано тази седмица.

Турция и ООН бяха посредници на т.нар. черноморска зърнена инициатива, сделка, сключена през юли 2022 г., благодарения на която безпрепятствено бяха изнесени 33 милиона тона украински зърнени култури. Русия се оттегли от договора след една година заради препятствания пред собствения износ на храни и торове.

Турският президент Реджеп Ердоган пък сподели, че е обсъдил с руския си колега Владимир Путин въпроса за размяната на затворници между Москва и Киев.

Той каза пред журналисти, че когато става въпрос за този конфликт, Анкара ще продължи "да прави всичко възможно за разрешаване на проблемите по дипломатически път".

"Има надежда за размяна на затворници. В момента следим внимателно стъпките", които биха могли да доведат до потенциална размяна, отбеляза Ердоган, като същевременно изрази надежда Русия и Украйна да седнат на мирни преговори "възможно най-скоро".

Междувременно, президентът на Украйна Володимир Зеленски написа в социалната платформа "X", че според разузнаването, Русия планира да започне да изпраща на фронта севернокорейски войници на 27 и 28 октомври, без да даде подробности точно къде ще се случи това.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 27 октомври 21:00ч.

Пропукване 2007 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 53 мин

Режисьор: Грегъри Хоблит
В ролите: Антъни Хопкинс Тед Крауфорд Райън Гослинг Уили Бийчъм Розамунд Пайк Ники Гарднър

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци