29.06.2024 07:26

ЕС обвини Telegram, че крие обхвата си

Видян 871 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Telegram не предоставя достатъчно данни за броя на потребителите си, за да избегне преследване от страна на регулаторните органи на ЕС, твърди заместник-председателят на Комисията за ценности и прозрачност на блока Вера Йоурова.

 Тя също така обвини Москва, че използва платформата за разпространяване на "дезинформация" сред рускоговорящите жители на ЕС, като заяви, че балтийските страни, Полша и България са сред най-застрашените.

"Не се доверявам на Telegram, не мисля, че имат само 42 милиона потребители", заяви Йоурова в интервю за Suddeutsche Zeitung. Тя добави, че Европейската комисия е убедена, че аудиторията на Telegram възлиза на повече от 45 милиона души - прагът за регулаторен контрол.


В момента комисията проучва дали да разследва платформата, разкри Журова.

Миналия месец Bloomberg цитира анонимни източници, според които законодателите на ЕС обмислят да включат Telegram, основана от родения в Русия предприемач Павел Дуров преди по-малко от десет години, в списъка на "много големи онлайн платформи". Този ход би отворил приложението за изпращане на съобщения, фокусирано върху неприкосновеността на личния живот, за строга регулация на цензурата.

Към февруари 2024 г. Telegram е имал приблизително 41 млн. активни месечни потребители в ЕС през предходните шест месеца. Цифрата е по-ниска от прага, който се изисква, за да може платформата за социална медия да подлежи на по-специфични задължения съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA). Регламентът изисква от дружествата, намиращи се извън блока, да имат правно представителство в една от неговите държави членки.


 Мария Пенчева


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак