13.07.2024 17:00

Естония тества серия от прототипни бункери по границата с Русия

Видян 7649 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Естония се подготвя да тества серия от прототипни бункери, които ще бъдат част от укрепителна линия по 294-километровата граница с Русия, съобщи информационната агенция ERR.

Проектът трябва да включва 600 бункера и се очаква да струва на естонските данъкоплатци около 60 млн. евро (65 млн. долара). Правителството все още взема решение за окончателния проект на бункерите, като в момента разглежда три различни модела. Естонските отбранителни сили ще изпробват прототипите през септември, като стрелят по тях със 155-милиметрови снаряди.


Правителството все още не е определило точното местоположение на структурите, но процедурата за възлагане на обществени поръчки за изграждането им вече е приключила. Ръководителят на отдел "Инфраструктура" в Държавния център за инвестиции в отбраната Кади-Кай Кольо заяви пред ERR, че властите искат да разположат бункерите на държавна земя, но до края на годината ще водят преговори и с частни собственици на земя.

Изграждането на така наречената "Балтийска отбранителна линия" първоначално беше обявено през януари от естонския министър на отбраната Хано Певкур. Към проекта се присъединиха и Латвия и Литва.


 В допълнение към бункерите отбранителната линия ще включва противотанкови бариери, бетонни триъгълници, наречени "драконови зъби", бръснеща тел и противотанкови мини. Отбелязва се обаче, че тези устройства ще бъдат поставени само в случай на конфликт.

Миналата седмица властите в литовската столица Вилнюс съобщиха, че са изготвили планове до края на годината да обградят целия град с противотанкови препятствия, а именно "таралежи" от стоманени греди и бетонни конструкции с драконови зъби.


Кметът Валдас Бенкунскас заяви, че градът очаква препятствията да бъдат готови до есента на тази година, като заяви, че Вилнюс е "една от основните военни цели, така че е необходимо да се направи всичко възможно, в допълнение към военните мерки, за да се защити".


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 RocketMan 13.07.2024 18:59

    Напразни усилия на... глупостта! Скоро очаквайте и у нас същия филм, ако не и сериал. Ние сме царе на сериалите, които никой не гледа, но иначе струват маса пари на данъкоплатеца. Така беше с "великата" ограда, дето не спира и овцете, така ще бъде и с всички глупотевини, подшушнати ни от чичо Сам или някой еврошмекер. Бункери трябва да има, за да заключим вътре тия, дето ни будалкат. Докато се гръмнат накрая... като Хитлер.

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион