Свързани новини

19.10.2009 18:02

Фандъкова възстановява Алеята на класиците в София

Видян 1500 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Програмата за възраждане и развитие на българския език, осъществявана от Министерството на образованието, младежта и науката и разгласявана от 19’ се пренася от терена на духовността в материалния свят. Започва преобразяване на Алеята на класиците в Борисовата градина в сърцето на София.
През последните 20 години заради вандалщина паметниците на най-големите майстори на българския език, на най-изтъкнатите творци на родината изобщо, както и на някои нейни прославени герои са изложени на непрестанни издевателства.
Някои от монументите са изцапани или са им свили буквите от имената, други от тях са направо обезглавени, а на Емилиян Станев и Димитър Димов са им откраднали очилата от бронз. Единственият паметник, който е поддържан в напълно безупречен вид, за срам на българите е този, който арменците са издигнали на гениалния ни поет Яворов.
“Алеята на класиците е едно от светите места в нашата страна и е чудовищно да демонстрираме такова отношение към великите българи. Поколения наред хората водят децата си, за да ги запознаят сред природата с онези личности, с които всеки от нас може да се гордее. Още, когато бях заместник – кмет поставих този въпрос, но работата по него не се движи достатъчно скростно. Това, което имаме като резултат е инвентаризация на повредите. Смятам, че трябва веднага да започнем с почистването на паметниците. Малко повече време ще отнеме възстановяването на онези от тях, които са с избодени букви, липсващи детайли или са обезглавени, но по този въпрос много може да ни помогне и министърът на културата Вежди Рашидов, който е най-известният скулптор у нас”, коментира пред 19’ министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.
Тя си постави срок за първата операция – голямото чистене, до 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители.
Досега в рамките на програмата за възраждане и развитие на българския език министърът проведе среща по темата с преподаватели и студенти – филолози в София универистет, на която те споделиха, че за 20 години тя е първият държавник, поставил ключовият въпрос за духовния упадък на нацията и низвергването на родната реч на обсъждане.
Фандъкова освен това подари книги на децата в три общини в Родопите – Ардино, Момчилград и Кърджали. Тя спаси от закриване местно училище и поговори за човешките, професионалните и езиковите проблеми, които срещат учителите в този край със самите педагози. Те също признаха, че министър на образованието там не може да се види от 20 години.
Софийските преподаватели по български език също имаха поредица от срещи с министъра по въпросите на усвояването на родната реч и повишаването на грамотността сред младите хора, които се проведоха в конкретните им училища. На тази тема се състоя и дискусия със Съюза на българските учители.
Проведено беше и интернет допитване сред младите хора, в което за 10 дни се включиха близо 4000 души, кой е най-големият майстор на българския език, за да се провери интереса им към традиционните автори. Въпреки включването на наши съвременници в листата на номинираните, на първо място с 49% от гласовете се нареди Иван Вазов, следван от Йордан Йовков и Христо Ботев.
И тримата имат свои паметници в Борисовата градина. Затова венецът на всички тези целенасочени мерки ще бъде акцията по възстановяването на вековния блясък на Алеята на класиците.  


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби