Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ако получи втори мандат, планира да превърне ЕС в „отбранителен съюз“. Визията на германката за 27-членния блок включва създаването на единен отбранителен пазар.

Свързани новини

19.07.2024 14:23

Фон дер Лайен планира „отбранителен съюз“ на ЕС

Видян 383 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ако получи втори мандат, планира да превърне ЕС в „отбранителен съюз“. Визията на германката за 27-членния блок включва създаването на единен отбранителен пазар.

В речта си преди гласуването на нейната позиция в Европейския парламент фон дер Лайен заяви, че „Русия все още е в настъпление в Източна Украйна“ и заяви, че Москва „разчита на това, че Европа и Западът ще станат меки“.

Тя обеща, че „Европа ще бъде с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, като предупреди, че „за първи път нашата свобода е поставена на карта“.


„Трябва да направим всичко възможно, за да защитим нашите граждани, това е наш дълг. Вярвам, че сега е време да изградим истински европейски отбранителен съюз“, добави фон дер Лайен.

Бившият германски министър на отбраната заяви, че ЕС трябва да запази контрола върху сигурността и армиите си в ръцете на държавите членки, докато НАТО ще остане „стълбът на нашата архитектура за колективна отбрана“.

Нейната визия обаче включва единен пазар за отбрана, съвместни инвестиционни програми, свързани с въоръженията, и общи отбранителни проекти, като например общоевропейска система за противовъздушна отбрана. Според фон дер Лайен отбранителният сектор на ЕС в сегашния си вид е твърде „зависим от чуждестранните съюзници“, като „разходите за отбрана са твърде ниски и неефективни“.


 Мария Пенчева


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.07.2024 16:20

    Гинеколожката не е задължително да знае и помни историята ! Ще и я припомня ! 9 Май 1945 година, над Райхстага се развя червеното знаме на съветската армия ! Да внимава с глупавите си проекти за "европейска отбрана"! ...

RSS

Най-нови

Най-лошият кошмар на Скорпиона

Най-лошият кошмар на Скорпиона

В Нюкий, Англия, има седем от тези ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей