27.05.2024 13:28

Форумът на НАТО в София с декларация за използването на западни оръжия в Украйна по цели в Русия

Видян 1303 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София, предаде БНР.

Девет от делегатите в асамблеята гласуваха против поправката във финалната декларация, която позволява Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия за удари по военни цели на руска територия. Останалите делегати обаче подкрепиха декларацията, която беше приета с голямо мнозинство.

До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО предоставяха въоръжение на Киев, а именно Украйна да не нанася удари отвъд границите на страната.

Ние сме с Украйна до победата и след това, заяви преди пленарното заседание председателят на парламентарната Асамблея Михал Шчерба от Полша:

"Трябва да изоставим изкуствените червени линии, Украйна трябва получи онова, което иска и да го използва така, както иска".

Шчерба допълни, че след приемането на Швеция, която за пръв път участва в асамблеята като страна членка на алианса, в него трябва да бъде приета и Украйна.

След като преди дни генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че на Украйна трябва да се позволи да ползва военната помощ за удари по легитимни военни цели на руска територия, в София той уточни, че решението за това не е на НАТО, а на отделните страни, изпращащи оръжията.

"Дойде време да обмислим дали да вдигнем някои от ограниченията върху използването на предоставяните оръжия. Виждаме, особено в Харков, че фронтът и границата малко или много съвпадат. Ако Украйна не може да напада военни цели на руска територия, те не могат да се защитават, защото те са нападани от руска територия с ракети и артилерия", каза Столтенберг в рамките на пленарното заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Йенс Столтенберг изтъкна още трите основни теми на предстоящата годишна среща на алианса във Вашингтон през юли - подсилване на отбранителните възможности на страните членки на НАТО, подкрепа за Украйна и подсилване на глобалните партньорства с фокус върху Азиатско-тихоокеанския регион.

Приветствие към парламентарната асамблея на НАТО отправи и служебният премиер Димитър Главчев. Той изтъкна, че от срещата във Вашингтон България очаква фокус върху Черно море и Западните Балкани.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

Земетресение със сила 4,3 по скалата на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Време е да се погрижите за себе си

Време е да се погрижите за себе си и за здравето си,