Свързани новини

02.10.2013 12:20

Франция онлайн: НЕ на България в Шенген

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Онлайн петиция срещу присъединяването на Румъния и България към Шенген на 1 януари 2014 г. е качила в интернет бившият френски министър за професионалното образование Надин Морано. Това съобщи румънската агенция „Медиафакс", цитирана от БТА.

Петицията, озаглавена „Кажете не на влизането на България и Румъния в шенгенското пространство", е била подписана от 48 души до вторник следобед.

„Французите и на първо място кметовете на нашите селища са преситени от ромите, които нахлуват незаконно в териториите ни. Страните, от които произхождат, се освобождават от отговорността, която имат за интеграцията", пише бившият министър и бивш депутат от дясната опозиционна партия Съюз за народно движение.

Морано посочва в петицията, че „това е причината, поради която Франция трябва да се противопостави

на влизането им в Шенген, предвидено за 1 януари догодина".

"Европа трябва да защитава, а не да разстройва нациите", отбелязва Морано и кани читателите да подпишат петицията. Надин Морано бе министър за професионалното образование в периода ноември 2010 г. - май 2012 г.

Междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс, заяви, че Париж приема условията за интегрирането на Румъния в Шенген от 1 януари 2014 г. за неизпълнени в отговор на въпрос на депутата от националистическата партия Национален фронт Жилбер Колар, съобщи "Юроп1".

Влизането на двете страни в шенгенското пространство вече беше отхвърлено от Съвета на министрите

през септември 2011 г. по искане на Финландия и Холандия, които критикуваха корупцията и липсата на действия срещу организираната престъпност от страна на София и Букурещ.

Оттогава присъединяването им към Шенген се обвързва с мониторинговите им доклади от Европейската комисия, въпреки че това не е предвидено в договорите, а двете страни са изпълнили техническите критерии.

В договорите не е предвидено България и Румъния да станат част от Шенген на 1 януари 2014 г.

въпреки опасенията на френските политици. Тогава падат трудовите ограничения на пазарите на труда в ЕС за гражданите на двете държави, което няма общо с Шенгенското споразумение.

Движението на роми, заради което дебатите за Шенген отново се разгорещиха, в момента също е законно като част от принципа на свободно движение в ЕС, тъй като те са европейски граждани и могат да пребивават по три месеца във всяка от членките на съюза без нуждата от допълнителни документи.

Това, че България и Румъния все още не са в пространството, налага единствено проверка на личните им документи при влизане в Шенген.




Етикети
, , ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ярослава Магучих

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион