Френският парламент започна процедура за импийчмънт на Макрон

Свързани новини

17.09.2024 16:37

Френският парламент започна процедура за импийчмънт на Макрон

Видян 181 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бюрото на долната камара на френския парламент - Националното събрание, одобри във вторник проекторезолюция за процедурата за отстраняване на френския президент Еманюел Макрон, съобщи вестник "Паризиен".

Стъпката е инициирана от крайнолевите депутати от "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон. Той е недоволен, че президентът не назначи кандидата на победилите в предсрочните избори кандидат на левите за премиер.

Следващият етап ще бъде разглеждане на проекта в правната комисия на парламента, където левицата няма мнозинство.

Отбелязва се, че това е само първата стъпка от дълга поредица „трудни за приемане“ решения. През 2016 г. Бюрото на Националното събрание призна за неприемлива подобна резолюция за импийчмънт на Франсоа Оланд.

Бюрото е най-висшият колегиален орган на долната камара на парламента. Сега 12 от неговите 22 членове са представители на левицата. Предложението за отстраняване на Макрон от власт беше внесено от лявата партия „Непокорна Франция“. Както съобщава телевизионният канал BFMTV, при разглеждането му от членовете на бюрото то е било подкрепено с 12 гласа срещу десет.

Партията излезе с инициативата, след като президентът изключи участието на левицата в съставящото се правителство, въпреки победата на тяхната коалиция на парламентарните избори. Предложението беше внесено в съответствие с член 68 от френската конституция, който предвижда възможност за отстраняване на президента от власт, ако той нарушава задълженията си. Резолюцията беше подкрепена от 81 депутати от левия блок „Нов народен фронт“, включително 72 депутати от партията „Непокорна Франция“, както и още няколко депутати от групата на левите демократи и републиканците.

В същото време партията на социалистите отказа да подкрепи инициативата като публично срещу нея се обявиха бившият президент, а сега депутат от Националното събрание Франсоа Оланд, както и лидерът на Зелените Марин Тонделие.

Сега текстът на резолюцията трябва да бъде одобрен от законодателна комисия от 73 депутати, в която левицата има само 24 места, след което две трети от Националното събрание (385 депутати) трябва да гласуват за нея в рамките на две седмици.

Последните два етапа трябва да се проведат и в горната камара на парламента, Сената, където левицата няма мнозинство. Но ако бъде одобрена от Сената (232 гласа), двете камари ще се съберат на съвместно заседание, като резолюцията трябва да бъде подкрепена от 617 от общо 925 депутати в двете камари. В този случай президентът незабавно подава оставка.

На извънредните парламентарни избори през юли левият блок спечели мнозинство от гласовете, като получи 182 места от общо 577. Президентската коалиция на Макрон „Заедно за републиката“ зае второ място, като спечели 168 места в Националното събрание. Дясната партия „Национално обединение“ със съюзници от Републиканската партия, стана третата сила в парламента със 143 мандата. По този начин нито една политическа сила не получи мнозинство, за да състави ново правителство. Очаква се съставът на новия френски кабинет под ръководството на министър-председателя Мишел Барние да бъде обявен тази седмица.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Фалира компанията построила Титаник

Фалира компанията, построила Титаник

Емблематичната компания Harland&Wolff, ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 22 септември 23:15ч.

Donnybrook / Донибрук (2018)

Режисьор: Тим Сътън
В ролите: Майкъл Ейджи, Адам Бартли, Джейми Бел

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще се чувствате много енергични

Днес ще се чувствате много енергични и с желание да